lördag 23 oktober 2010

Chokladprovning


Jag har svarat på frågor och ska få ett paket med choklad från Lindt hemskickat!
Gör det du också här!

När man får chokladen hem ska man hålla i chokladprovning för vänner och dokumentera detta! Så det tänkte jag göra någon gång framöver! Ska bli skojsigt!!!

torsdag 21 oktober 2010

Höstpraliner

Idag hade jag torsdagsfikat på jobbet. Jag tänkte att jag skulle kombinera detta med Månadens Sötsak och göra något med tema Höst! Något som hör hösten till är ju pumpa. Vad kan man göra med pumpa förutom pumpapaj? Jo, höstpraliner såklart och så var jag igång och började experimentera.Att göra praliner i ett väldigt stökigt kök är inget jag rekommenderar om du vill behålla ett gott humör. Men resultatet blev faktiskt trevligt efter att diverse svordomar fått trilla ut över mina läppar.
Jag började i tisdags med att smälta choklad och fylla pralinformarna! Man häller i smält choklad. Täcker kanterna och sen ställer man dem upp och ner så att allt inte hamnar i botten!
Igår gjorde jag fyllningen till pralinerna. Det blev en slags pumpakolasås. Massor! Jag beräknade inte mängden så noga utan tänker att jag sparar det i burkar och så gör jag något mer på det längre fram. Glass kanske. Eller kakor av något slag. Möjligen en paj!Alla mina fina anställda tyckte det blev supergoda praliner och jag är nöjd. Men jag krånglade nog till det lite med detta påhitt. Men det är roligt att hitta på saker och jag är glad att det faktiskt gick att få ihop det. Jag tror att jag kunde använt mindre pumpa och låtit det rinna av mer så hade det nog kunnat bli lite fastare fudgekonsistens på det hela!Fyllningen blev härligt orange!

Receptet är lite improviserat så det är mer cirka än exakta mått (det blir ganska mycket!):

2 msk smör
750 g socker
160 g mjölk
200 g choklad
200 g marchmallows
en slice pumpa
1 tsk kanel
1 tsk vaniljsocker

Värm mjölk och socker på medelvärme, rör medan det kokar upp och löser upp sig.
Stavmixa kokt pumpa och kanel till puré. Blanda ner i sockermjölken.
Blanda i marchmallows och smör tills det smält.
Koka upp och låt koka i 18 minuter. Rör ibland.
Stäng av värmen och blanda i choklad och vanilj så att det blir en jämn kolasmet.

onsdag 20 oktober 2010

Sandras torsdagsfika!!!

Imorgon har jag med torsdagsfikat till jobbet. Jag har pysslat som en tok med ett påhitt jag har. Lite speciellt! Hoppas det faller mina anställda i smaken! Jag har hittat på en egen grej...

Visar bilder och recept imorgon!!!

Not till mig själv: Man måste inte alltid göra det mest konstiga man kan komma på, men det är roligt! ;)

onsdag 13 oktober 2010

Något man inte kan misslyckas med...

...är chokladpudding. Färdigt pulver från Ekströms som man blandar med mjölk. När det stelnat skivar man upp lite banan, trycker ner i chokladen och äter! Mums!

söndag 10 oktober 2010

Lite misslyckat...

Jag hade en mycket god tanke... Jag tänkte göra rosa bröst av macarons. Det är ju oktober och bröstcancer-månad! Första och förra gången jag gjorde macarons, blev de jättefina. (se vänster) Så jag trodde ju att jag kunde. Men det blev inte riktigt så. Det positiva är att de faktiskt blev godare den här gången men mycket fulare och framför allt så blev de inte rosa...
Jag började med att skålla mandlarna. Jag glömde dock bort dem och de blev brända. Detta brända färgade sedan av sig på marängsmeten som inte blev rosa utan brun.

Hade tänkt ha jordgubbsmousse i dem, men nu fick det bli endast nutella som matchade lite bättre! Får baka rosa en annan gång!
Marängsmeten var i alla fall rosa och såg ut som bröst innan jag blandade i mandeln!

lördag 9 oktober 2010

Torsdagens fika!!!

I torsdags var det Sannas tur att ta med sig fika! Hon bakade en fantastiskt god kladdkaka med kokostäcke! Det fanns inte ett spår kvar av kakan till dagen efter!Kallas även ryttarkaka! Här recept på en variant man kan göra!

4 ägg
6 dl socker
Vispa detta i en bunke

3 dl mjöl
8 msk kakao
2 tsk vanillinsocker
2 krm salt
Blanda ihop

Häll ihop allt och rör om.
Blanda i 175 g avsvalnat margarin (och rör om förstås)
Häll i smörad långpanna, grädda i 15 minuter i 200 grader i mitten.

Glasyr:
75 g smör
2 dl socker
1 ½ dl grädde
1 dl sirap
1 påse kokos

Låt det sjuda på spisen under omrörning i 5 minuter.

Ta ut kakan och bred på glasyren, in i ugnen igen och grädda 10 minuter (fortfarande 200 grader)

tisdag 5 oktober 2010

Att fatta beslut som chef

Jag är butikschef. Min uppgift är att få butiken att fungera. Se snygg ut. Bygga upp den. Dekorera den. Göra scheman. Räkna pengar. m.m.

En annan uppgift jag har är att få personalen att fungera bra. Att få dem att må bra tycker jag är en viktig del i att få dem att fungera bra så att de gör ett bra jobb.

Ett beslut jag därför fattat var torsdagsfikafixarschema! Det sitter nu uppe på väggen i personalrummet! Detta innebär att vi på rullande schema bakar godsaker till torsdagar. Torsdagar är leveransdag och nästan alla jobbar och det är mycket att göra. Då behöver man lite extra energi och mys!

Förra veckan fick vi en glutenfri GI-kladdkaka av Sara! Härligt att personalen också engagerar sig i att baka så att alla kan äta oavsett allergier eller eventuella dieter som följs för närvarande!!!
Hur gör ni för att få det trevligare på er arbetsplats?

Glutenfri GI-kladdkaka:
100 g mörk choklad
125 g smör
0,5 dl färdigt kaffe
0,5 dl flytande honung
2 ägg
1 krm salt
smör till formen
2 dl valnötter, krossade

1. Sätt ugnen på 175 grader.
Bryt chokladen i små bitar. Smält den tillsammans med smöret i vattenbad. Blanda i kaffet och honungen.

2. Vispa äggen fluffiga med saltet i någon minut.

3. Vänd försiktigt ner (vispa inte) chokladblandningen i äggen.
Smöra en form, gärna en mindre springform, och bröa med valnötskrosset.

4. Häll smeten i formen och ställ in på ett galler i nedre delen av ugnen. Baka i 30-35 minuter.

5. Ta ut formen ur ugnen och täck med kökshandduk någon minut.

6. Servera med grädde och nötter, eller bär.

Kakan behåller sin saftighet och är lika god dagen efter!