tisdag 30 november 2010

Chokladfyllda chokladkakor

När man ska baka står man där framför recepten och tänker åh, det vill jag göra och det och det och det och det. Tillslut fastnar jag nästan alltid för saker som har med choklad att göra. Jag försöker göra annat också men choklad... Choklad det är liksom lite bättre än allt annat på något vis!På torsdag är det jag som har torsdagsfikat på jobbet och då tänkte jag låta mina kära anställda få njuta av dessa chokladfyllda chokladkakor som jag hittade recept på hos Söta Saker!Jag gillade verkligen smeten. Den såg ut lite som glass. Fast inte kall och inte smältande. Den var väldigt lätt att göra och gick snabbt att baka till. Jag gillar att de är lite ojämna , det tilltalar på något vis.
Nu när jag ändå är igång och bakar recept från Söta Sakers sida tänkte jag försöka mig på att vinna hennes fina bakbok också! Hoppas, hoppas jag vinner!
Chokladfyllda chokladkakor:

2 dl hackad choklad
1 msk smör
1 dl socker
1 äggvita
1 tsk vaniljsocker
1½ dl vetemjöl
en nypa salt
1 tsk bakpulver
ev. 1 msk vatten
kakao till garnering

Spara en dl av den hackade chokladen och smält den andra decilitern i ett vattenbad. Blanda smör och socker ordentligt och vispa sedan i äggvitan och vaniljsockret. Rör i den smälta chokladen. Blanda mjöl, salt och bakpulver för sig och rör ner i smeten. Rör eventuellt ner en msk vatten om smeten känns för torr. Blanda sist ner det resterande chokladhacket. Klicka ut till små bollar på plåt med bakplåtspapper. Grädda i 175 grader i 10 minuter och sikta sedan över lite kakao över varje kaka med hjälp av en tesil.

lördag 27 november 2010

Skyltfönster och fina varor!

Jag fick ihop till ett skyltfönster till butiken, men ack vad svårt det var att fota av det. Det är ju reflektioner från stan runt omkring och om jag fotar inne i skylten blir det för nära. Nåväl här är resultatet:
Det är många som vill köpa kalenderljusen nedan, men det är bara jag som klippt ut siffrorna i filt. Enkelt, enkelt att göra själv! De röda tapeterna är i själva verket enfärgat presentpapper.
I torsdags fick vi en fin leverans också. Fullt med finfina baksaker! Massor av måste-ha-grejer!Alla baksaker är i silikon och är superbra! Små pralinformar som jag har sedan innan. Det blir jättesöta praliner. Cupcakeformar, underlägg, pepparkaksutstickare, trattar m.m. Misstänker dock att det mesta kommer sälja slut redan nu under helgen!

Nu ska jag städa lägenheten så att jag kan ägna hela söndagen åt att julpyssla!

Månadens sötsak - färgglatt - gyllengul citronläckert!

Jag har ett recept som heter citronläckert och det är precis som det låter en riktigt läcker dessert gjord på citron. Det är en slags ungsbakad citronpudding. Smaken blir väldigt len och påminner om en blandning av lemoncurd och sockerkaka. Väldigt lätt och luftig i sin konsistens och får lite av en inbyggd sås i botten!
Månadens sötsakSöta Saker är färgglatt och jag tycker att den lysande, gula citronen är alldeles förträffligt passande. Särskilt ihop med en enkel blåbärssås!

Jag har gjort puddingen förut och då haft chokladsås till. Blir super det också. Kan tänka mig lakritssås eller hallonssås också! Men det har jag aldrig provat. Dessertsåser är det bästa som finns!

Mums!
Gult är inte min favoritfärg direkt, men citron är ändå en favorit!
Man ska helst göra den när man inte är så många. Max två. För annars blir man ledsen dagen efter... Varför? Jo, man vill ju att det ska finnas kvar på morgonen i kylen för fortsatt njutning! Den här kakan är som gjord för att ätas med en tesked direkt ur skålen i kylskåpet.
En lysande klar favorit!

Ingredienser:
60 g osaltat smör
1 3/4 dl (185 g) socker
3 ägg delade i gula och vita
1 tsk rivet citronskal
3/4 dl (40 g) vetemjöl, siktat
1/2 tsk bakpulver
2/3 dl citronsaft
1 3/4 dl mjölk
floursocker att pudra över

sås: Blåbär och vaniljsocker mixat med stavmixer!

Gör så här:
1. Värm ugnen till 175 °c. Pensla en ugnsfast form rymd 1 liter, med olja. Vispa med elvisp i en lite bunke smör, socker, äggulor och citronskal till en ljus krämig smet. Lägg över smeten i en medelstor bunke.
2. Tillsätt mjölet blandat med bakpulver och rör om med träsked, bara så pass att allt blandas. Tillsätt citronsaft och mjölk och rör om så allt blandas.
3. Lägg äggvitorna i en liten torr bunke och vispa till hårt skum med elvisp. Vänd vitorna i puddingsmeten med metallsked, bara så pass att allt blandas.
4. Lägg över smeten med sked i den smorda formen och ställ formen i en djup långpanna. Häll kokhett vatten så det når ungefär en tredjedel upp på puddingformen. Grädda i 40 minuter. Pudra över floursocker. Severa gärna med blåbärssås eller chokladsås till!

måndag 22 november 2010

Utmaning

Jag har blivit utmanad av Thérese på bloggen Jag ska också äta och göra som alla andra!

4 matprogram jag gärna ser:
Halv åtta hos mig
Leila bakar
Vad blir det för mat
Åh, vad svårt att komma på. Jag tittar på allt möjligt där det bakas. Men mest gillar jag att bläddra i kokböcker och tidningar!


4 saker jag har ätit idag:
Maränger från gårdagen och ytterligare en del av det som blev över... Stackars mage!
potatismos som jag värmt i micro. Nej, ingen hit! Potatismos ska man äta direkt när det är nygjort som det mesta annat!
honungsmelon i bitar till kvällsmat. Mums!
ost på kvällsmackan. Bra kombo med melonen!

4 smaker jag längtar efter:
Nutella - Denna smak... Så löjligt gott!
Hallon i olika former. Men färska nyplockade sommarhallon i skogen. Mums!
Lakrits. Alldeles för beroendeframkallande. Mjuk god lakrits från märket Panda. Säljer i butiken. Sjukt gott! Gott att göra glass på också!
Timjan - Lukten! Ah! Och sitta och tugga på de små bladen. Det är gott!

4 saker på önskelistan:
En ny matta i vardagsrummet
En hund - helst en Boston Terrier
En resa till ett varmare land
Fred på jorden - såklart!

4 smaker jag avskyr:
Svamp - Kan vara det värsta jag vet på hela jorden. Särskilt champinjoner
Bananlack som man får hos tandläkaren - spyvarning
Öl - kan bara inte lära mig att gilla det! Örk!
Wasabiärtor - Nej, inte gott! Fy!

4 personer som jag utmanar:
Linda - call me cupcake
Katja - Kaffekokarkokboken
Filippa - Mitt stora köksäventyr
Linda - Linda Runn

Så mycket idéer - så lite tid!

Jag ska göra om skyltfönstret på jobbet i veckan. Det är ju skyltsöndag på söndag. Jag vill gärna göra det finaste skyltfönstret i stan. Ja, gärna det finaste skyltfönstret i butikens historia. Men vad ska jag göra? Med vad? Hur? Och tiden... Hur ska man få tiden att räcka till? Åh, jag har alldeles för storslagna idéer som är svåra att förverkliga.

Jag hade en idé om att göra värsta julkakbordet i trolldeg och så... Lussekatter, kakor m.m. Men då måste jag göra det på min fritid och ibland måste man - även om det är roligt - begränsa sitt arbete till just arbetsplatsen. Men vi får se. Jag kanske inte kan begränsa mig!Har ni gjort trolldeg någon gång? Jag gjorde det när jag var liten och sen tillverkade jag fina tittskåp av olika slag som jag gav bort i julklapp.Ingredienser till trolldeg
3 delar vetemjöl
1 del salt
1-1½ del vatten

Om man vill kan man lägga till en dryg matsked matolja per 1 dl salt. Då blir inte händerna torra efter att man använt degen.

Så gör du degen: Blanda mjöl och salt i en skål, blanda och knåda ner litet vatten i taget tills du fått en smidig deg.

Om man vill kan man färga degen med karamellfärg, men trolldeg går också bra att måla. Innan målning behöver figurerna torka över natten, eller i ugnen i 100 grader i ca ½-1 timme.

Tips för bättre resultat
– Trolldeg torkar ganska snabbt, men håller ca ett dygn i plastpåse i kylen. Medan man arbetar med degen är det bra att ha en skål med vatten bredvid och fukta degen emellanåt så att den inte spricker.

– Lösa delar på figurerna, som armar, ben med mera, limmar man fast med vatten. Om det finns plats så förstärk med tandpetare eller tändstickor.

– Innan figurerna torkas så jämna till eventuella sprickor med lite vatten.

Kalas!

Igår hade jag och Staffan kombinerat inflyttnings- & födelsedagskalas! Det har bakats en del i veckan och nu blev äntligen kakbuffén komplett!
På bordet fanns:
Pistagebicotti
Maränger
Hallonkladdkaka m. grädde
chokladmuffins
Tårta fylld med mango/passionsmousse och vaniljgrädde mixat med hallonkaka
kokostoppar
nutellatårta
kanelbullar
chokladbollar i vit choklad
och lite godisJag hade tyckt det var trevligt att ha ett sånt här kakbord framdukat varje dag. Fint! ;)
Biscotti och maränger är verkligen två höjdare!
Oj, det var inte lätt att täcka chokladbollar med vit choklad. Det blev lite halvdant, men gott i alla fall! Det är huvudsaken!
Jag tycker det klagades lite för mycket över sockerkoma och sockerschock!!! ;)

Hallonkladdkakan fick en lite plattare form den här gången och sedan stack jag ut den med en stjärnform. Det blev lite fint tycker jag!
Klassikern kokostoppar blev lite finare när de hamnat i små söta formar! Så enkelt att trixa till en enkel kaka.
Nu väntar bara disken på att diskas...

fredag 19 november 2010

Chokladmuffins!

Jag har bakat lite chokladmuffins idag. De lyfte sig precis som jag ville! Jag ska dekorera dem på söndag! Kommer blir toppen!
Receptet är lite improviserat och jag minns inte riktigt hur mycket jag hällde i. Jag har lite svårt för att hålla mig till recept... ;) Men det var ungefär såhär:

3,5 dl mjöl
3 dl socker
1 dl olja
3 ägg
2 msk bakpulver
2 dl naturell yogurt
1 dl kakao
50 g hackad choklad
2 msk vaniljsocker

Blanda allt och fyll muffinsformar till hälften. 200 grader i 20 minuter!

Lätt som en plätt och mums-filli-babba!

onsdag 17 november 2010

Pistagebiscotti med vit choklad

Nu börjar ugnen bli varm i kläderna, eller jag...

Idag är det bak på schemat igen! Den här gången tänkte jag testa att göra biscotti. Det har jag aldrig gjort förut. De små italienska skorporna som är så goda! Kan ju inte misslyckas!
Jag provade att göra med pistagenötter eftersom jag ville åt den gröna färgen. Kan tänka mig att en variant med hasselnötter och mörk choklad också skulle vara kanon. Choklad och apelsin måste ju bli helt fantastiskt! Men det får bli en annan gång!!!Ingredienser
50 g vit choklad , bruten i bitar
25 g lättsaltat smör
200 g vetemjöl
2 tsk bakpulver
75 g strösocker
50 g majsmjöl
finrivet skal av 1 citron
2 tsk coffee anis likör inköpt på Kreta! Kan bytas ut mot t.ex. konjak
1 ägg , lätt uppvispat
75 g pistaschnötter
florsocker , att sikta över





Gör så här

1. Smörj en bakplåt lätt. Lägg chokladen i en värmetålig skål tillsammans med smöret över en kastrull med sjudande vatten tills chokladen har smält. Ta av från värmen och låt svalna en aning.

2. Sikta ner mjölet och bakpulvret i en skål. Tillsätt sockret, majsmjöl, citronskalet, konjaken, ägget och pistaschnötterna.

3. Tillsätt chokladblandningen och rör samman till en lös deg. Dela degen i 2 delar. Mjöla händerna lätt och forma degbitarna till rullar, ca 28 cm långa.

4. Flytta över degrullarna till den smorda plåten och platta till dem så att de blir ca 2 cm tjocka. Grädda i 160°C i 30 minuter tills de har jäst upp och känns fasta.

5. Låt svalna. Skär upp längden i skivor på snedden till tunna kex. Lägg skivorna på plåten igen med lite mellanrum mellan kexen och grädda dem i ytterligare 10 minuter tills de är knapriga.

6. Lägg kexen på galler för att svalna. Sikta florsocker över och förvara dem i en lufttät burk i upp till en vecka.

tisdag 16 november 2010

Rosa maränger!!!

Idag har jag provat att baka i min nya ugn för första gången. Det blev små rosa maränger. Jag upptäckte till mitt stora förtret att 100 grader inte riktigt är 100 grader så jag fick höja värmen... Men marängerna blev tillslut hårda och spröda. Tyvärr sprack de lite, vilket jag tror berodde på att de var inne alldeles för länge i ugnen innan jag höjde värmen! Jag har använt det här receptet förut och då blev det toppen!Maränger:

3 medelstora äggvitor
1,5-2 dl socker
0,5 krm ättiksprit
(några droppar karamellfärg)

Blir ca 35 st. Ugn 100°c.

Sätt på ugnen. Vispa äggvitorna med ättikspriten och 1 dl socker till fast skum. Vänd försiktigt ner resten av sockret. Spritsa eller klicka ut smeten som topar eller kransar på plåt med bakplåtspapper.

Grädda i mitten av ugnen tills kakorna släpper papperet, ca 45 minuter.

(Ättikan stärker äggvitan så att smeten blir styvare.)

fredag 12 november 2010

På tur med Sandra i nya lyan!

Sitter i min fåtölj och tänker att ni ska få följa med på en stökig rundtur i lägenheten.
Fina snetak i köket!
Lite för litet kylskåp tycker jag, men jag överlever...
Lagar mat - ugnspannkaka!
Ett litet billybokhyllaskåp med bara mina baksaker! Mycket bra grej!
Arbetsrummet. Fantastiskt rörigt, men så trevligt det rummet kommer bli!
Äntligen, äntligen har jag badkar igen!!!
Sovrummet! Här ska vi bara sova. Inte jobba, inte ha massa saker, bara sova! Det kunde man inte när man bodde i en etta!
Lampan har i alla fall kommit på plats i vardagsrummet...
...resten av vardagsrummet är kaos!

Men det tar sig!!! Snart tänker jag vara klar att börja inreda och göra finfint här hemma! Lovely!

onsdag 10 november 2010

Flyttar!!!

Jag har inte dött, slutat blogga eller något annat tråkigt! Jag har bara flyttat från en lägenhet till en annan! Det är helt galet stökigt och jag hittar ingenting! Men jag börjar så smått få ordning på köket!

Jag har gått från ett ganska litet kök till ett härligt stort! Jag har ett vitrinskåp med bara mina baksaker i. Helt underbart! Nu får äntligen alla mina formar och baksaker komma till sin rätt! Förhoppningsvis ska jag baka väldigt mycket mer framöver när jag väl kommer i ordning! Hoppas grannarna gillar kakor! Kan ju inte äta upp allt själv!!!

Nu ska jag packa upp fler flyttlådor och städa lite!!!

Gråt inte - ät lite choklad i stället! Snart är jag tillbaka! ;)