tisdag 29 mars 2011

Grekiskt lantbröd

Jag bakade lite bröd häromdagen. Det var kväll och mörkt och det blev tyvärr inga vidare foton! Men gott blev det i alla fall!
Grekiskt lantbröd

50 gram jäst
2,5 dl mjölk
2,5 dl vatten
2 tsk salt
1 tsk socker
0,5 dl olivolja
8 dl lantbrödsmjöl
4-5 dl vetemjöl

Gör så här:
1. Värm mjölk och vatten till 37 grader och lös upp jästen i den.
2. Tillsätt salt, socker, olja, lantvetemjöl och nästan allt vetemjöl. Spara lite till utbakningen.
3. Jäs övertäckt med bakduk i ca 40 minuter.
4. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den ordentligt. Forma den till 2 runda bröd. Pudra över lite mjöl. Skär några snitt med en vass kniv. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
5. Sätt ugnen på 225 grader. Grädda längst ner i ugnen ca 30-35 minuter. Spraya med ca. 10 minuter mellanrum under gräddningen. Låt svalna på galler under bakduk.

tisdag 22 mars 2011

Pepinosoppa!


Temat på månadens sötsak hos Söta Saker är frukt.

Det här är en Pepino. En ganska exotisk frukt som smakar något som liknar en blandning av melon och päron. Svårt att beskriva rätt, den har sin egen smak. Saken är att den är ganska nära besläktad med tomat! Skalet är likt och även de små kärnorna. Båda ingår i växtfamiljen Potatisväxter!
Som liten brukade jag äta Pepino hos mormor och morfar. De köpte hem det till mig och jag tyckte det var helt fantastiskt. Min bror fick alltid stjärnfrukt. Det tyckte jag inte var lika gott, men ack så exotiskt! När jag någon gång då och då hittar bra Pepino i butiken köper jag alltid och nostalgikicken är total!

Min första tanke till temat var naturligtvis att använda Pepinofrukten på något vis! Och tillslut kom jag fram till att jag skulle göra Pepinosoppa. En slags fruktsoppa helt enkelt!Det blev smaskens! Inte för sött!

Pepinosoppa:
5 st Pepinofrukter
4 msk akaciahonung
2 msk socker
1 msk pressad citron.
Koka upp med 1/2 l vatten, stavmixa allt och red av med 1,5 msk potatismjöl!

Soppan serverades med en kula mynta- och fikonglass samt lite maränger! Den serverades varm och glassen smälte alldeles lagom snabbt i! Dagen efter var soppan god att dricka kall till frukost också!!!

Jag driver en teatergrupp som förövrigt heter Teater Pepino!!! Gissa var jag fick det namnet ifrån? Spana gärna in hemsidan här!

söndag 20 mars 2011

Födelsedagspresent: Hembakad chokladkaka med Lindt Hazelnut de luxe!

I lördags vankades det födelsedagskalas! Jag och min Sambo gjorde presenterna själva. Staffan målade av födelsedagsbarnet och jag bakade en kaka i en fin form från Kalasform!
Jag tänkte att jag skulle använda mig av något recept ur kokboken jag själv fick i födelsedagspresent! Dock hade jag inte riktigt alla ingredienser utan det blev en Sandra-hitte-på-kaka i vanlig ordning. I stället för den frosting som angavs i receptet använde jag helt sonika Lindt Chokladen med hasselnöt som jag fick hemskickat för ett tag sedan! Den blev alldeles perfekt på kakan! Den stelnade aldrig riktigt igen utan var alldeles krämig och god på! (Några bitar slank även ner direkt i gapet på mig och Staffan utan vidare omvägar på varken kaka eller smältning!)
Kakan bjöds det på redan på kvällen och betyget blev helt klart godkänt! Jag tror till och med att alla tyckte den var en MVG-kaka!
När jag i alla hast skulle fota av kakan innan vi alldeles försenade begav oss till festligheterna, så verkade katten väldigt intresserad av att få smaka......men det visade sig att det nog mest var påfågelfjädrarna som var spännande!

onsdag 16 mars 2011

Smörgåstårtan!

Mamma och jag komponerade ihop en vegetarisk smörgåstårta för många år sen. Superenkel men supergod!Jag har gjort den flera gånger sedan dess med lite variation! Godast är den dagen efter när allt liksom gottat ihop sig ordentligt! Mums!

6 halvor hönökaka

Lager 1:
ca 200 gr mellanlagrad herrgårdsost skurna i små kuber
0,5 dl sweet chilisås
2,5 dl creme fraiche
1 liten finhackad rödlök
salt
peppar

Lager 2:
2 dl creme fraiche
1 dl majonäs
4 hårdkokta ägg, finhackade
1 msk citronsaft
2 msk torkad dill
Finstrimlad purjolök
citronpeppar
salt
2 st avokado

topping och dekor:
3 dl kesella
0,5 dl creme fraiche
gurkskivor
färsk dill
färsk persilja
citronskivor
coctailtomater
skivad ost
rädisor
vindruvor
hårdkokta ägg

tisdag 15 mars 2011

Tårta - 30 årskalas

Nu i helgen var jag hemma i Småland och firade min födelsedag i efterskott med familjen. Det har jag inte riktigt hunnit tidigare!

Såhär gjorde jag födelsedagstårtan!
Först mosade jag banan till första lagret.
På bananmoset hamnade chokladmoussen! Vispad i mjölk och Ekströms chokladmoussepulver!
Lager två fick en rejäl klick hallonmousse! Även detta vispad på mjölk och Ekströms moussepulver!
Jag spacklade med grädde!
Därefter la jag på tårtlocket med vit marsipan. Jag provade det färdigkavlade på grund av tidsbrist. Det var ok, men lite för litet så det blev väldigt draperat! Jag kommer nog inte använda det igen om jag inte måste! Allt var färdigköpta halvfabrikat! Inte det ultimata, men det blev faktiskt en väldigt god tårta! Ibland räcker bara inte tiden till!!!Dekorerade gjorde jag med vit choklad!Och sen var det dags att skära upp första biten!

Småländsk ostkaka

Jag har ätit småländsk ostkaka på kafé och hembakad. Men den godaste tycker jag ändå är Frödinges köpt i affären! Och här är originalreceptet! Jag har inte provat det? Någon som vet om det blir lika bra som den köpta?

Ostkorn
3 l mjölk
2 dl vetemjöl
4 gr koncentrerad löpe( 25 droppar), spätt med 16 gr vatten
eller
50 droppar utspädd löpe ( köp på apoteket), då behövs inte vatten

Häll vetemjölet i kastrullen och blanda i mjölken lite i taget så att det inte klumpar sig. Sätt kastrullen på plattan (högsta värme) och värm till 38 grader under omrörning. Dra av kastrullen och blanda i det utspädda löpet. Sätt klockan på 35 minuter. Rör så att löpet är ordentligt fördelat. Låt ystmjölken stå under lock resten av tiden.

Gör sedan knivtestet på koaglet. Ta en kniv och skär i koaglet och lyft så springan öppnas. Vasslen ska inte släppa från väggarna. Då är det bra.
När du ser att vasslen inte släpper, sätt klockan på 10 minuter och börja brytningen med att skära massan i kuber. Rör mycket försiktigt, gärna med den rundade delen av sleven främst.
Rör kraftigare efter hand. När ostkornen känns som kesokorn hälls vasslen av med hjälp av ett durkslag.

Äggblandning
2 st ägg
1 dl strösocker
1,5 msk mjölksocker
1 msk skummjölkspulver
0,5 msk vetestärkelse
1 dl (drygt) vispgrädde
0,5 msk hackad sötmandel
1 tsk hackad bittermandel

Knäck äggen i en skål och vispa lätt. Vispa därefter i de torra ingredienserna. Tillsätt grädden och mandeln. Ostkornen rörs ner i äggblandningen som sedan hälls ner i en kopparform och gräddas i 200 grader i knappt 1 timme. Det går även bra med en aluminiumform ( ca 1kg).

Kajsa serverar ostkakan ljummen med drottningsylt och grädde!

Drottningsylt:

500 gram hallon
300 gram blåbär
400 gram syltsocker med pektin
1 krm natriumbensoat

1.
Lägg hallon och blåbär i en rostfri kastrull. Mosa bären lätt med en potatistöt. Tillsätt syltsocker och rör om.
2.
Låt massan koka upp under omrörning. Koka kraftigt i 2 minuter. Ta ev bort skum och låt sylten svalna i 15 minuter. Rör natriumbensonat med lite av sylten och rör ner det i sylten.
3.
Häll upp sylten på rena varma glasburkar. Sätt på lock och ställ burkarna upp och ner tills de svalnat. Förvara sylten mörkt och svalt.

onsdag 9 mars 2011

Lindt choklad

Jag ska bli provsmakare för Lindt choklad och väntar på ett paket. Ska bli gott! Jag tror jag ska baka på det faktiskt! Frågan är bara vad jag ska baka?! Jag funderar på att göra chokladfondant för det är så fantastiskt gott.

Du kan också bli provsmakare! Klicka här

måndag 7 mars 2011

rödbets- och fetaostmuffins

Jag gjorde matmuffins på rödbetor häromdagen när jag hade en vän på besök! Rödbetor ger så fantastiskt mycket färg!
Jag gjorde en god sås till också av färskost, grädde, lite grönsaker och vegobacon. De är lite mastiga om man inte äter något sådan till. Går också bra att doppa i bara en creme fraiche till exempel!
Katten tyckte att de luktade lite konstigt!

8 muffins

200 gram färska råa rödbetor skalade och finrivna
1,5 dl strösocker
100 g smör, smält
2 ägg
0,5 tsk salt
1 dl apelsinjuice färsk eller färdigblandad
0,5 smk dragon
4 dl vetemjöl
1,5 msk bakpulver
200 gram fetaost, grovsmulad

Sätt ugnen på 200 °c
Blanda de rivna rödbetorna, socker, smör, ägg, salt, apelsinjuice och dragon.
Rör om blandningen ordentligt i tre fyra minuter
Sikta ihop mjöl ovh bakpulver. Rör ner i rödbetsmassan och blanda väl.
Vänd 2/3 delar av fetaosten och häll smeten i muffinsformar. Toppa med resterande fetaostbitar.
Grädda i mitten av ugnen 20-25 minuter.

torsdag 3 mars 2011

De sju dödssynderna illustrerade som bakverk!

Förra året vid ungefär den här tiden bakade jag som en tok för att illustera De sju dödssynderna i en konstutmaning! Jag har alltid tyckt att konst och desserter liksom hör ihop på något vis!

Vilken är er favorit? Jag gillar Vrede bäst! (Ira-chili cupcake)!

1. Superbia - coconut cake with white pralines, dark chocolate tree and almond paste butterflies2. Avaritia - Cinnamon bun3. Luxuria - Meringue4. Invidia - Berrie pie5. Gula - Donuts6. Ira - cupcake chili7. Acedia - Vanilla ice mixed with blueberries

onsdag 2 mars 2011

Macarons

Jag har ett recept på macarons som jag inte har misslyckats med. De blir inte superglansigt perfekta kanske, men de håller ihop och blir goda. På kalaset jämfördes de med äkta fransk vara i smaken! Kräver inte att äggvitan ska ha stått framme i ett dygn och de behöver inte vila i en timme... Mycket bra säger jag - tjejen utan tålamod!4 dl florsocker
125 g mandel
1 1/4 dl äggvita (3-4 st)
1/2 dl strösocker

150 °c
Mal mandeln i en mandelkvarn.
Blanda mandeln med florsockret.
Vispa äggvitan till fast skum. Börja på låg hastighet. Tillsätt strösocker och vispa sedan tills du kan vända upp och ner på skålen utan att marängen rinner ur!
Blanda ner de torra ingredienserna.
Klicka eller spritsa ut ca 50 klickar.
Vila i minst 15 minuter. Man kan ju vila mycket längre om man inte vill chansa, men inget måste.
Baka i nedre delen av ugnen ca 12 minuter!

Dessa är fyllda med en likörkräm gjord på florsocker, färskost och espressolikör!

tisdag 1 mars 2011

Alltid älskat fina bakverk!

Det här med att baka och göra fina desserter är inget jag upptäckt nyligen. Nej, ända sedan jag var en liten, liten plutt har fina tårtor och desserter fascinerat mig! Här ser ni bilden från mig och tårtan med stort T. Jag minns det så väl. Den fick mig att vilja baka!Den var så speciell och fin och konstig och jag förstod inte alls hur man skulle kunna äta den. Men åh, vad fint! Det var morfar som firades när han fyllde 60!

Jag funderar på att göra en remake av den!!! Men hur ska man få till spunnet socker?

Hasselnötskakor

Hasselnötskakorna på kakbuffén var både veganska och glutenfria. Det är ett mycket enkelt recept och man kan göra dem med ägg också. Då blir de lite segare. Jag använde NoEgg som ersättning och kakorna blev då lite torrare!200 gram nötkärnor
2 dl socker
1 msk potatismjöl
4 tsk NoEgg
8 msk vatten
(alt. två ägg)

Garnering: Smält mörk choklad

Ugn: 200°c. varmluft: 175°c.

Mal nötterna i mandelkvarn och häll dem i en bunke. Tillsätt socker, potatismjöl och NoEgg/vatten el. ägg. Rör ihop.
Rulla små bollar eller gör dem lite avlånga och lägg på ett bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen ca 8 minuter. Lossa kakorna innan de svalnat.
Doppa i mörk choklad!