tisdag 15 februari 2011

Vanilj- och hallonhjärtan!

Igår var det Alla hjärtans dag! Det är ingen högtid som jag och min kille tar på största firarallvar genom att köpa dyra presenter eller så. Vi tycker om varandra lika mycket varje dag - inte bara en dag!
Det är däremot som gjort för att baka något alldeles extra kärleksfullt i hjärtformar och varför inte välja just den sötaste lilla klassikern vaniljhjärtan? För att uppdatera den lite så valde jag att ha hallon i vaniljkrämen. Hur fint blir inte det? Alldeles rosa och gott! Och så ska det vara massor av florsocker på!En god variant är också att fylla hjärtana med lemoncurd! Mums!
Alldeles passande så har Söta Saker temat Nygammalt på månadens sötsak!Så dessa hjärtan blir mitt bidrag den här månaden!
Vaniljhjärtan
16 st
Ugnstemp: 200 ° (Varmluft 175°)

4 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 dl socker
200 gram smör el. margarin

1,5 dl grädde
1 äggula
1 msk potatismjöl
2 tsk vaniljsocker
(16 frysta hallon -krossade)
(lemoncurd)

florsocker

Smörj hjärtformar.
Blanda samman de båda mjölsorterna och sockret.
Finfördela matfettet i blandningen och arbeta snabbt ihop allt till en smidig deg.
Låt den ligga svalt en stund.

Blanda samman alla ingredienser utom vaniljsockret till fyllningen i en kastrull.
Sjud under omrörning tills krämen är tjock. Kyl den och smaksätt med vaniljsockret (och krossade hallon).

Kavla ut degen ganska tjock. Klä formarna med den.
Fyll med vaniljkräm (+hallon el. lemoncurd) och täck med ett lock av degen.
Ställ formarna på en plåt.
Grädda i nedre delen ac ugnen ca 15 minuter.
Stjälp upp kakorna försiktigt medan de är varma.
Låt dem svalna.
Sikta rikligt med florsocker över!

4 kommentarer:

Fridas kök sa...

Vilka fina hjärtan! Måste smaka jättegott att ha i hallon. :-)

Cupcakesfluffan sa...

vaniljhjärtan är så gott, låter himla gott med hallon i fyllningen

Filippa H. sa...

Åh, vad fina! Och gott med hallon i.
Jag testade att baka sådana en gång för länge sedan, då det var min "alltid-välja-på-café-kaka" när jag var liten, så då ville jag testa att baka egna! Men... nä, det blev verkligen inget bra, degen blev jättekonstig, vilket är lite underligt eftersom det är en ganska "bas"-aktig deg, och ingenting svårt eller krångligt i den... hm.
Men, i alla fall - nu påminde du mig om (och peppade!) att det är dags att göra ett nytt försök! :) fint.

Sandra sa...

Ja, Hallon är alltid gott tycker jag! En favorit!

Filippa, jag tror svårigheten ligger i att det är potatismjöl i som gör att det blir lite smuligt och svårt att hålla ihop. Men jag fuskar i såfall och trycker ut degen i formarna. det är faktiskt väldigt enkelt annars att göra vaniljhjärtan! Mums!