söndag 25 september 2011

Tove & Magnus Bröllopstårta!

Tove och Magnus gifte sig lite i smyg med bara de allra närmaste närvarande! Själv fick jag veta hemligheten i förväg eftersom paret bad mig göra deras bröllopstårta!Jag fick deras inbjudningskort som inspiration. Bilden var på ett träd med mycket blad och där plockade jag inspirationen. Först målade jag faktiskt av inbjudningskortet med ätbara pennor. Men när jag väl skulle täcka tårtan så var den Sugarpaste jag valde att använda extremt oelastisk och så svår att jobba med att tiden försvann för att måla allt jag hade tänkt, så jag höll mig till att göra formade blad som såg ut lite som på bilden i stället för att måla på dem! Efter att ha svurit och skrikit lite och kastat delar av sugarpasten med kraft i väggen så lyckades jag få ihop det hela...

Jag har länge velat göra ett spetsmönster och såg min chans här och jag tycker det blev jättefint! Ätbar sprayfärg användes, en favorit! Sprayfärg och pennor köpte jag hos Ultimate Cake såklart! Önskar innerligt att jag hade köpt Sugarpasten där också. Men jag har nu lärt mig av mina misstag. Aldrig använda PME igen! Jag köpte den, för jag tyckte det var så bra med en stor förpackning. Någon mer som har dålig erfarenhet av den sorten!?Önskemålet var saftig chokladbotten, kaffe och kola i smakerna! Och jag kom spontant på att en liten fin färgskala på bottnarna då skulle passa utmärkt. Jag skulle velat ha gjort ett lager till med en vaniljbotten också men kände då att tårtan, som skulle vara två våningar, skulle bli på tok för hög!
Fyllningen bestod av en härligt Dulce Lechekola och jag spacklade med en kaffesmörkräm. Bottnarna bestod av en med mörk choklad, en med kakao och en med kaffe. Jag har smakat kanterna som jag skar bort när jag formade bottnarna och det var svårt att sluta äta kan jag säga!!!

Betyget blev att de nog aldrig ätit en godare tårta eller finare! Vilket jag tolkar som att de var nöjda! :)

Dulce Leche:

Ingredienser

  • 1 oöppnad burk kondenserad mjölk (à ca 400 g) utan etikett

Gör så här

  1. Lägg en oöppnad burk kondenserad mjölk i en stor kastrull. Fyll på med vatten så att det täcker burken plus lite till. Det är viktigt att burken hela tiden är täckt med vatten, fyll på då och då med hett vatten under kokningen om det behövs. Låt koka ca 2 timmar.
  2. Lyft upp burken. Låt svalna ordentligt innan den öppnas. Rör såsen slät i en bunke.
Bottnar:

Jag använde detta recept som bas och sedan modifierade jag det som jag själv tyckte passade... Så egentligen stämmer inte receptet med vad jag gjort i slutändan men jag improviserade så det finns inget sparat recept för jag minns inte hur jag gjorde exakt med måtten. Men nedre botten fick en smält mörk chokladkaka i sig. Botten två gjorde jag lite luftigare med bara kakao och botten tre fick smak av kaffe och lite, lite kakao för att få rätt färgskala! Jag tror jag tog tre ägg i stället för två i någon av bottnarna... Ja, ni hör ju!

Om du vill göra originalet så är det en Brooklyn Blackout-tårta:

100 gram osaltat smör
ca 3 dl socker
2 ägg
1/4 tsk vaniljsocker
45 gram kakao
2/4 tsk bakpulver
3/4 tsk bikarbonat
en nypa salt
ca 3 dl mjöl
1,5 dl mjölk

100 gram smör, rumstempererat
260 gram strösocker
2 ägg
0,25 tsk vaniljsocker
45 gram kakao
0,75 tsk bakpulver
0,75 tsk bikarbonat
en nypa salt
170 gram vetemjöl
1,5 dl mjölk

Vispa smör och socker tills det blir lätt och luftigt, tillsätt sedan ett ägg i taget. Blanda vaniljsocker, kakao, bakpulver, bikarbonat och salt i en bunke och rör sedan ner i äggsmeten. Varva vetemjöl och mjölk tills du fått en smidig smet. Smöra och mjöla tre formar (20 cm i diameter). Fördela smeten jämnt och baka i 175 grader i ca 25 minuter. Ta ut och låt svalna.

Smörkräm:

115 g mjukt smör
250 g florsocker
4 tsk pulverkaffe upplöst i 2 tsk kokande vatten

Vispa smöret fluffigt, tillsätt florsockret lite i taget under omvispning. Tillsätt vattnet och under omvispning.



5 kommentarer:

Alexandra - kärlek på tallrik sa...

Nej men JÖSSES vad snygg! Och dulce de leche är ju bland det godaste som finns <3 Den var de säkert otroligt nöjda med =D

Maria sa...

Vilken jättevacker tårta! Verkligen! Färgerna och mönstret var ju bara fantastiskt.

Har hört talas om det där dulce de leche, många verkar gilla det. Så borde kanske ge mig på det någon gång.

Spännande smaker på tårtan förresten.

TårtOlga sa...

dulce de leche är jättegott. tårtan blev jättefin, vilken effekt med sprayfärgen! borde testa det någon gång

Anonym sa...

Hur gjorde du med spetsmönstret?? Är ju super läckert!! La du spets över tårtan och sprayade bara eller?? Oh ge mig svar =)!!!
//Camilla

Sandra sa...

Tack alla! Vad kul att ni tycker det blev fint!

Det är jätteenkelt att göra spetsmönstret om man köper ätbar sprayfärg och sedan valfri spets som du täcker tårtan med och sprayar över. Det är bara viktigt att tyget ligger stilla och ganska tätt och jämnt över tårtan!!!