fredag 28 oktober 2011

Baklängesbullar att ge bort!

Just nu spelar jag föreställningen Alinna och Baklängesbullarna med Teater Pepino runtom i Skåne för förskolebarn! Den handlar om Alinna som får en docka i födelsedagspresent, fastän hon önskat sig en brandbil. Hon börjar ifrågasätta varför pojkar och flickor leker med olika saker. Alinna och hennes farmor bestämmer sig för att baka baklängesbullar för att göra allt tvärtom och ta reda på varför det är så genom att fråga några olika auktoritära personer, bland annats statsministern! Dock så blir baklängesbullarnas effekt inte alltid som hon tänkt sig och allt blir tokigt och knasigt men väldigt roligt!Vi äter naturligtvis riktiga bullar och eftersom de är bakade för att ges bort tyckte jag att det passade fint in på Månadens Sötsak hos Söta Saker, som denna månaden har temat Ge Bort!

Baklängesbullar:

Ingredienser:

Deg:

  • 25 g jäst för söta degar
  • 75 g smör eller margarin
  • 2 ½ dl mjölk
  • ½ dl socker
  • 1 krm salt
  • 1 tsk malen kardemumma
  • ca 7 dl vetemjöl
  • 1 dl vild fantasi
  • 3 msk magi

Fyllning:

  • 50 g margarin eller smör
  • ½ dl socker
  • 1 tsk kanel
  • 3 tsk skratt
  • 2 krm fniss
  • Pensling:
  • 1 ägg

Utrustning du behöver:

  • 25 st bullformar

Gör så här:


Smula ner jästen i en degbunke.

Smält matfett

et och tillsätt mjölken och låt det bli fingervarmt, 37 grader.

Rör ut jästen i lite av degvätskan och tillsätt sedan resten. Tillsätt salt, socker, fantasi, magi och kardemumma och rör om.

Använd gärna elvisp med degkrokar eller hushållsmaskin för att arbeta in allt vetemjöl i degen. Degen ska bli mjuk och smidig. Låt jäsa 30 minuter övertäckt.

Gör fyllningen. Rör ihop matfett, socker, skratt, fniss och kanel.

Kavla ut degen till en rektangulär platta, ca 20 x 50 cm. Bred på fyllningen och rulla ihop. Skär ca 1 ½ cm tjocka skivor och lägg dem i bullformar med snittytan uppåt. Låt jäsa ca 30 minuter.

Vispa upp ägget med vanlig visp och pensla försiktigt på bullarna (inte trycka hårt). Strö över pärlsocker.

Grädda mitt i ugnen i 225 grader i 8-10 minuter eller i varmluftsugn 200 grader i 10-12 minuter.

Bred ut fyllningen på degen och rulla sedan ihop.


Efter att du rullat ihop degen med fyllningen skär du degen i 1 ½ cm tjocka skivor.


Lägg skivorna med snittytan uppåt i bullformar.

Tips:

Bullarna går bra att frysa! Det går bra att göra dubbel sats (eller fler)!

Variationstips:

Kanelen i fyllningen kan bytas ut mot kardemumma eller vaniljsocker, så blir det kardemummabullar respektive vaniljbullar istället! En annan god fyllning: Blanda ihop 50 g margarin, 2 dl hallon och 200 g mandelmassa (riv mandelmassan med rivjärn). Men glöm för all del aldrig att blanda i fantasi i degen och skratt i fyllningen. Det är de viktigaste ingredienserna!