onsdag 28 juli 2010

Spenatbröd

Det här brödet blev verkligen super! Nyttigt är det också! Det smakar inte så jättemycket av spenaten men det tycker jag inte gör någonting!
Recept:

2bröd

Ingredienser

  • 25 gram jäst
  • 5 dl vatten 37 °c
  • 1 msk salt
  • 2,5 msk olivolja
  • 150 g förväld spenat
  • 12 dl vetemjöl special
  • 2 dl rågsikt
  • 1 dl Vetekli

Gör så här

  1. Rör ut jästen i lite av vattnet

    Tillsätt resten av vattnet samt salt, olivolja och spenat

    Tillsätt mjöl, rågsikt och vetekli och arbeta i maskin eller med elvisp i ca 15 minuter

  2. Låt jäsa i minst en timme

    Forma degen till två limpor lika långa som plåtens långsida, som läggs på bakplåtspappersklädd plåt.

    Låt jäsa i ytterligare 30 minuter

    Värm samtidigt ugnen till 250 °c

  3. Ställ en oöm plåt i botten av ugnen.

    Strö vetemjöl över bröden och snitta dem.

    Sätt in bröden i mitten av ugnen och lägg ett par isbitar i den oömma plåten.

  4. Efter fem minuter, sänk temperaturen till 200 °c

    Efter femton minuter, öppna ugnsluckan och släpp ut ångan.

    Grädda bröden i totalt ca 30 minuter.

    Låt svalna på galler utan bakduk!

Inga kommentarer: