fredag 21 januari 2011

Dagens rätt

Jag ska börja lägga upp recepten på mat jag lagar också tänkte jag. I alla fall de rätterna som blir goda! Idag blev det väldigt gott tycker jag!

primörpasta med färsk grön och vit sparris
Enkelt och mättande!
Smaklig spis!

Ingredienser:
4 port

250 g vit sparris
250 g grön sparris
salt
1 tsk strösocker
400 gr tagliatelle (Jag använde färsk pasta!)
1 liten lök
10 g smör
1 dl matlagningsgrädde
1 1/2 dl lättmjölk
1 dl grönsaksbuljong*
2 tsk maizena
grovmalen svartpeppar
1-2 msk färskpressad citron
1/2 kruka basilika
1 dl färskriven pecorino, parmesan eller annan smakrik ost

Gör såhär:
Skölj sparrisen. Skala den vita sparrisen och skär av den nedersta träiga delen på stjälkarna. Skala bara den nedre tredjedelen på den gröna sparrisen och skär av den nedre delen.

Koka upp rikligt med vatten tillsammans med salt och socker. Lägg i den vita sparrisen och koka ca 10 min. Lägg ner den gröna sparrisen och koka ytterligare 8 minuter. Ta upp sparrisen och låt rinna av. Skär stjälkarna i 5 cm långa bitar.

Koka upp sparrisvattnet. Lägg i pastan och koka enligt paketets anvisningar.Låt pastan rinna av.

Skala och hacka löken fint. Smält smöret i en stekpanna, lägg i löken och fräs den tills den börjar mjukna. Tillsätt grädde, mjölk och buljong och låt såsen koka ihop på medelvärme ca 5 minuter.

Blanda maisenan med 1 msk kallt vatten och vispa ner i såsen. Smaka av med salt, grovmalen svartpeppar och citron. Blanda ner pasta och sparris i såsen och värm upp. Strimla basilikan och blanda ner i pastan. Strö över den rivna osten och servera genast!

2 kommentarer:

Cupcakesfluffan sa...

Så gott det ser ut

Filippa H. sa...

Mmm, fräscht och gott! Kul att du tänker lägga upp lite mat också,, förresten!