måndag 5 december 2011

Lussekattebak!

Jag och Staffan hade lussekattebak förra helgen. Väldigt mysigt att sitta på varsin sida bordet och knåda deg och rulla lussekatter! Vi ska göra om det så fort vi orkar och har tid!
Självklart gjorde jag en riktig lussekatt också med svans och öron! ;)


Några mysiga vänner kom över och hjälpte till att provsmaka och betyget blev mer än väl godkänt! Alla bullar tog slut och vissa röster har höjts efter att få flera. Så det är väl bäst att jag delar med mig av det hemliga receptet!
ca 30-35 st.

50 g jäst
200 gram smör (jag använde carlshamns mjölkfria)
5 dl havremjölk
2 pkt saffran (1 pkt=0,5 g)
1/2 tsk salt
1,5 dl sirap
1,5 msk noegg blandat m. 3 msk vatten
ca 14 dl mjöl (jag använde mindre än så dock!!!)
ev. ägg till pensling om man inte ska bjuda veganer på dem!

Värm margarin och havremjölk till fingervarmt, 37 grader!
Blanda i jäst och saffran. Tillsätt salt, sirap, noegg och bara så mkt mjöl att degen håller ihop.
Arbeta ihop degen med degkrokarna på vispen eller i en
kitchen aid!
Låt degen jäsa 30 minuter.
Knåda degen på ett ordentligt mjölat bakbord och med mjölade händer.
Dela degen och rulla ut längder som du kan forma till lussekatter. Fingertjocka bitar. Garnera med russin.
Lägg lussekatterna på bakplåtspapper och låt jäsa under duk i ca 30 minuter.
Pensla med uppvispat ägg eller lite noegg uppvispat i havremjölk.
Grädda mitt i ugnen i 250 grader i ca 5-8 minuter!
Ät tills de tar slut!!!

Mitt knep för övrigt för att få lussekatter saftiga och goda är att använda på tok för lite mjöl i degen. Den ska klibba och vara svår att jobba med. Rulla och formar gör man med hjälp av mjölat bakbord och mjölade händer. Varför gör jag så? Jo, för om man använder så mkt mjöl som det står i receptet så blir det visserligen lätt att forma bullarna, men saffran har en uttorkande effekt och saftigheten försvinner snabbt! Alla kanske visste det redan? Om inte så gör som jag i fortsättningen!!! ;)

fredag 2 december 2011

Blivit stela i kroppen av allt bakande???

Har ni gått omkring och bakat för mycket nu i adventstider? Svårt att låta bli såklart! Om ni nu börjar bli lite stela på grund av allt knådande av lussedegar och ihopsättande av pepparkakshus så tycker jag att ni ska passa på att besöka min goda vän Amanda! Hon är massageterapeut och arbetar på ett ställe som heter Lugn & ro i Malmö! Just nu har hon ett öppningserbjudande dessutom som gör att det blir extra billigt med en behandling! Hon är grym!!! Jag vet, för jag har fått massage av henne själv såklart!