tisdag 19 juli 2011

Kedjereaktion på havre!

Igår fick jag för mig att jag skulle göra egen havremjölk eftersom jag inte orkade gå till affären och handla mjölk!Varför har jag inte gjort detta tidigare!? Snacka om att spara slantarna!
Självklart gjorde jag den på mina favvohavregryn från Urtekram. Och receptet blev ungefär såhär:

14 dl vatten
3 dl eko. havregryn
3 msk solrosolja
1 msk honung

Jag mixade allt med stavmixer och lät det sedan rinna av i en saftsil. Kan det bli enklare? Smakar väldigt likt den man köper i affären, men detta blir löjligt mycket billigare!
Jag har lite svårt att slänga det som blev över och fick då för mig att baka något på havrebasen. Som av en händelse hade jag fyra övermogna bananer hemma och kunde inte hejda mig.
Så jag bakade banankaka och annonserade ut att den som ville fick komma och äta upp den.
Fem glada killar hjälpte till att äta framåt kvällskvisten.
Vi drack te och kaffe till och spelade på cello och gitarrer och sjöng glada visor tills vi var rädda att störa grannarna.Jo, min Staffan är cellist han!
Och för en gångs skull skrev jag ner receptet jag gjorde:

Banankaka a la Sandra

2 ägg
1 dl strösocker
2 dl farinsocker4 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
3 mosade bananer
150 gram smör
havrebasen som blev över
1 tsk kardemumma

Fyllning
1,5 dl grädde
1 skivad banan

Fudgeglasyr
1,5 dl råsocker
1 dl vispgrädde
40 gram smör
1 krm vaniljsocker

Jag mixade först ägg och socker och sedan blandade jag alla torra ingredienser och rörde ner tillsammans med havrebasen och mosad banan. Hällde smeten i en bakform och gräddade i 175 °c i ca 60 minuter

Kakan delade jag till två bottnar och fyllde med vispad grädde och skivad banan.

Jag toppade hela kakan med en fudgeglasyr. Grädde och socker fick koka upp och sedan sjuda i 5-8 minuter sedan rörde jag i smör och vaniljsocker. Glasyren fick svalna innan jag bredde ut den.

Imorse åt jag hallonkräm med havremjölken till! Mums!

Hallonkräm enligt Jan Hedh gör man såhär:

6 port'
5 dl vatten
125 g socker
15 g citronsaft
500 gram hallon
2 msk potatismjöl
4 msk vatten

Gör så här

1. Koka upp socker, citronsaft och vatten med hälften av bären och gör en redning av potatismjöl och vatten med hjälp av en visp.

2. Koka upp krämen i kastrullen under omrörning.

3. Ställ krämen i ett kallt vattenbad och kyl ner till 35-40 grader. Vänd ner resterande bär försiktigt med en slev.

4. Häll upp i en vacker skål och kyl krämen några timmar.

5. Servera med färsk mjölk eller vispad grädde till.

1 kommentar:

Bakspecialisten sa...

Jag är likadan! Jag vill gärna försöka spara och baka på det mesta som blir över.. :) Det ser riktigt gott ut!