torsdag 21 oktober 2010

Höstpraliner

Idag hade jag torsdagsfikat på jobbet. Jag tänkte att jag skulle kombinera detta med Månadens Sötsak och göra något med tema Höst! Något som hör hösten till är ju pumpa. Vad kan man göra med pumpa förutom pumpapaj? Jo, höstpraliner såklart och så var jag igång och började experimentera.Att göra praliner i ett väldigt stökigt kök är inget jag rekommenderar om du vill behålla ett gott humör. Men resultatet blev faktiskt trevligt efter att diverse svordomar fått trilla ut över mina läppar.
Jag började i tisdags med att smälta choklad och fylla pralinformarna! Man häller i smält choklad. Täcker kanterna och sen ställer man dem upp och ner så att allt inte hamnar i botten!
Igår gjorde jag fyllningen till pralinerna. Det blev en slags pumpakolasås. Massor! Jag beräknade inte mängden så noga utan tänker att jag sparar det i burkar och så gör jag något mer på det längre fram. Glass kanske. Eller kakor av något slag. Möjligen en paj!Alla mina fina anställda tyckte det blev supergoda praliner och jag är nöjd. Men jag krånglade nog till det lite med detta påhitt. Men det är roligt att hitta på saker och jag är glad att det faktiskt gick att få ihop det. Jag tror att jag kunde använt mindre pumpa och låtit det rinna av mer så hade det nog kunnat bli lite fastare fudgekonsistens på det hela!Fyllningen blev härligt orange!

Receptet är lite improviserat så det är mer cirka än exakta mått (det blir ganska mycket!):

2 msk smör
750 g socker
160 g mjölk
200 g choklad
200 g marchmallows
en slice pumpa
1 tsk kanel
1 tsk vaniljsocker

Värm mjölk och socker på medelvärme, rör medan det kokar upp och löser upp sig.
Stavmixa kokt pumpa och kanel till puré. Blanda ner i sockermjölken.
Blanda i marchmallows och smör tills det smält.
Koka upp och låt koka i 18 minuter. Rör ibland.
Stäng av värmen och blanda i choklad och vanilj så att det blir en jämn kolasmet.

11 kommentarer:

Bakverk och Fikastunder sa...

Så söta höstiga praliner...

Lisa - Sockerrus sa...

Vilken spännande kombination! Ser väldigt läckert ut med den orange fyllningen =)

Therése sa...

Wow, ser ju jättesmaskigt ut!! Riktigt höstiga praliner :)

Erika - Bakglädje sa...

Ser jättegoda ut! Jag måste testa att göra praliner själv någon gång, det ser ju så gott ut. Förstår att dina arbetskamrater blev glada, det är inte alla dagar man får hemgjorda praliner... om du inte skämt bort dem med det tidigare förståss. :-)

Sabina sa...

Det ser verkligen jättegott ut!

Cecilia sa...

Jag hoppas att dina anställda uppskattar vilken go chef de har. Min chef har minsann aldrig bjudit på sådana här fina! Inte på något alls i fikaväg faktiskt..

Jättekul idé för övrigt med pumpakola och choklad.

Sandra sa...

Tacka alla!!!

Jag tycker alla chefer borde bjuda på praliner på torsdagar. Eller tårta. Kanske kakor! Annars borde man få avdrag på lönen! ;)

Cupcakesfluffan sa...

Vad gott det ser ut, har aldrig gjort praliner själv, det måste jag testa någon gång

sana sa...

Alldrigt göra pralin förut! de ser riktigt gott ut! och spännande recept ;)

Rebeka sa...

Det ser riktigt gott ut! Coolt att du vågar improvisera och testa nya saker! :)

Kristin sa...

Vilka fina praliner! Det är så roligt att göra egna praliner, det tar ju lite tid men det känns väldigt lyxigt när man är färdig!