måndag 19 mars 2012

Födelsedagskalas!

Ja, det var ett tag sen jag firade min födelsedag med familjen om än långt efter min faktiska dag som var i januari. Det brukar bli så när man inte bor kvar i hemstaden. Det får bli att pussla med tider och allt för att hinna med en visit!!!
Jag gjorde två enkla tårtor till kalaset. Innehållet var helt vanliga bottnar fyllda med hallonsylt, frysta hallon, hallonmousse och täckta med chokladmousse! Det blev gott!!!Att vara hemma i Jönköping innebär mys med hundar och såklart ganska mycket lek med dem. I alla fall med Truls som bara är 1 år och som vill leka hela tiden! Loppan är lite äldre, men leker ibland för att hon är snäll mot den lille! Längtar efter den dagen jag har egen hund!

Citrontårta och citroncupcakes

En vän till mig fyllde nyligen jämna och slog på stort inför kalaset och firade i lokal med pompa och ståt! Jag fick äran att baka till festligheterna och det skulle vara som en hyllning till födelsedagsbarnet ifråga. Födelsedagsbarnet har ett otroligt tacksamt namn att hitta smaktemat på, nämligen Ola Citron. Vad kan då vara mer passande än att smakerna helt enkelt blir Citronmousse och lemoncurd? Helt perfekt i flera lager. Dekorationen sen... Det var lite klurigare. Tillslut bestämde jag mig dock för att göra masker i teaterstil då vi lärde känna varandra under produktionen av Vargens Öga.
Allt började med uppstartsdagar då regissören hade en workshop i Mask. Ola har dessutom utbildat sig till skådespelare på Clownskola i Köpenhamn vilket fick mig att måla dit en röd liten näsa på alla masker!
Att baka tårtor till 85 personer är lite övermäktigt så jag bestämde mig snabbt för att göra både tårta och cupcakes. Samma smaker och innehåll, bara lite mer lätthanterligt i ett kök som mitt med bara halv kyl/frys. Folk åt, drack och uppträdde. Det hölls tal och spelades musik! Att befinna sig i kretsen av artister är väldigt tacksamt på större festligheter!
En del av underhållningen måste väl ändå sägas vara tårta? Ett gott spektakel som blev väldigt uppskattat!
Jag tycker det blev väldigt lyckat med de många lager tårtbottnar jag hade för det blev så fint när det skars upp! Har inte några jättelyckade bilder på det, men ni kan kanske ana hur det såg ut?
Cupcakesen fick inte flera lager, men som sagt, samma innehåll. Först vaniljbotten, lemoncurd och citronmousse! Jag spacklade tårtan och dekorationer på cupcakes med en väldigt luftig citronsmörkräm!
Jag tycker att detta bakverk passar otroligt bra in på Söta Sakers Marstema "Personligt". Mer personlig tårta än såhär har jag nog inte gjort tidigare! :)Det blev väldigt gott allting om man gillar citron vill säga. Om man tycker citron är äckligt så ska man hålla sig borta! Själv gick jag och tog mer. Kunde inte låta bli! Hade tagit ännu mer om ingen hade sett mig, men en fick ju hejda sig lite!

Fantastiskt friskt och härligt mousserecept kommer här. Blir enorma mängder mousse som då räckte till 85 personer... Tipset är att göra en fjärdedel av receptet till en tårta ungefär!

8 citroner
18 dl vispgrädde
12 gelatinblad el. om man är veg så kör man på agar agar el. andra veg. alternativ. Då står det på paketet hur mycket som motsvarar! Har kommit lite fler alternativ till agar agar nu på senaste i butikerna vilket gör mig glad!!!
14 äggulor (Man får göra mycket maränger sen...)
7 dl socker
2,5 dl vatten
1800 gram kesella.

Finriv skalet och pressa saften.
Vispa grädden luftig och lätt.
Blötlägg gelatinet eller följ instruktioner på ditt vegalternativ.
Vispa gulor till skum.
Koka socker+vatten till 122 grader.
Häll sockerlösningen över äggskummet under konstant vispning och vispa tills det blir rumstempererat.
Ta upp gelatinbladen och smält dessa i mikron med 1/2 dl citronjuice.
Rör kesella och resten av citronjuicen till en slät smet.
Vänd ihop alla ingredienser och låt det stå kallt i minst två timmar innan användning!

Bra spackelsmörkräm, blir också mycket. Går bra att halvera receptet eller mer:

460 g smör
1000 gram floursocker
2 tsk kokande vatten
8 tsk rivet citronskal

Vispa smör och floursocker fluffigt och krämigt. Häll på det kokande vattnet under vispning och tillsätt citronskal.

Lemoncurd. Detta fantastiskt lena, goda som man inte kan vara utan. Normal sats. Jag gjorde i stället flera omgångar. Så detta recept behöver ni inte halvera. Snarare dubbla eftersom det tar slut så fort:

125 g smör
2,5 dl
3 ägg
3 citroner

Smält smör och tillsätt socker. Rör ihop med en träslev medan du värmer upp det hela.
Vispa äggen fluffigt. Ta av smör- och sockerkastrullen från värmen och tillsätt äggvisp genom en sil. Rör hela tiden.
Riv citronerna och pressa ut saften. Häll sedan i kastrullen och låt sjuda under konstant omrörning i ca 15 minuter eller tills krämen tjocknar!
Hållbarheten är ca 1 månad!

Vaniljcupcakes, ca 12 st:

120g (2dl) mjöl
140g (1,5dl) socker
1,5 tsk bakpulver
50g smör
1,25 dl mjölk
1 ägg
1 tsk vaniljpulver

Blanda mjöl, socker, bakpulver och rumsvarmt smör i en bunke och vispa ihop på låg hastighet tills smöret finfördelats till grynig konsistens. Tillsätt hälften av mjölken och vispa tills allt blandats ihop till en smet (blir kanske med som en kletig deg) Vispa ihop ägget med resten av mjölken och vaniljsockret och häll sedan ner det i smeten. Vispa tills smeten är väl blandad och slät.

Skeda upp smeten i muffinsformar. Fyll dem till 2/3.
Grädda ca 20 minuter