söndag 25 november 2012

Sixten 6 månader

Igår hade vi lite fika med goda vänner för att fira lite. För en gångs skull så bakade jag. En tårta och chokladbollar. Övrigt var köpe...

Här är Sixten i samspråk med sin nya idol Iris, snart 5 år! Han har nog aldrig skrattat så mycket bara av att se en ny människa som när han träffade henne.
Firade gjorde vi för att Sixten fyllde 6 månader i fredags. Det tycker jag var värt att fira av flera anledningar. Först och främst för att han är ett helt halvår! För det andra så betyder det att jag nu kan få räkna mig som återställd efter mitt kejsarsnitt. De sa ju åt mig att ta det lugnt, inte bära tungt och träna väldigt försiktigt i ett halvår. För det tredje betyder det att Sixten ska få börja äta annan mat än bröstmjölk och att jag kan få börja trappa ner på amningen. Efter att ha ammat varannan timme eller oftare i 6 månader så är jag minst sagt sugen på att sluta med det. Jag har redan lagat en massa barnmat och frusit in för att det ska vara så smidigt som möjligt när det är dags att äta! För det fjärde har Sixten fått en tand och för det femte är jag tillbaka på min ursprungsvikt (inte att förväxla med ursprungskropp, en gång i tiden hade jag muskler på den här kroppen nämligen). Ja, det var väl det som gjorde att jag ville slå på stort och fira med tårta!

Här ser ni vad vi bjöd på: Kanderade jordnötter, köpekakor, chokladbollar med strössel och tårta på chokladbottnar och jordgubbsgrädde.

Det som tog längst tid var att modellera rosorna...

Nä... Skojade bara. Det är riktiga rosor som jag köpte på Hemköp. Skulle aldrig få för mig att modellera så avancerade saker just nu!

Jordgubbsgrädden är min nya favorit. Så enkelt. Blir som jordgubbsmousse med smak av jordgubbsglass.

Enklaste enkla blir ibland det finaste. Jag gillar att man ser bottnarna och fyllningen sådär. Skulle vara supersnyggt som våningstårta till exempel till ett bröllop och bara dekorerat med färska blommor.

Chokladbollar är alltid gott. Verkligen en favorit!

Brysselkakor och kringlor är gott fastän det är köbekager. Men det är klart himmagjort är ju snäppet godare egentligen...

Det blev tårta över som det ska smaskas på idag. Tårta och vissa andra bakverk är ju trots allt godast dag två. Konstigt egentligen! Eller inte...

Recept:

Chokladbollar

100 gram smör/margarin
1,5 dl socker
1 msk vaniljsocker
3 msk kakao
5 dl havregryn
3 msk starkt kaffe

Blanda allt med händerna i en bunke. Ät upp det som fastnat på händerna. Tvätta händerna. Rulla bollar i strössel!

Tårtan

100 gram osaltat smör
ca 3 dl socker
2 ägg
1/4 tsk vaniljsocker
45 gram kakao
2/4 tsk bakpulver
3/4 tsk bikarbonat
en nypa salt
ca 3 dl mjöl
1,5 dl mjölk


5 dl grädde
jordgubbsmilkshakepulver efter smak

Vispa smör och socker tills det blir lätt och luftigt, tillsätt sedan ett ägg i taget. Blanda vaniljsocker, kakao, bakpulver, bikarbonat och salt i en bunke och rör sedan ner i äggsmeten. Varva vetemjöl och mjölk tills du fått en smidig smet. Smöra och mjöla tre formar (20 cm i diameter). Fördela smeten jämnt och baka i 175 grader i ca 25 minuter. Ta ut och låt svalna.

Vispa grädden med jordgubbspulver.
 

3 kommentarer:

Victorias Provkök sa...

Åh så mycket gott du bjuder på:)
Kramar från Victoria på www.victoriasprovkök.se

Cecilia sa...

Stort grattis till Sixtens 6 månader! Ursötliten :) Och jätteläcker tårta!

Anonym sa...

Ja vad fint det var med synliga tårtbottnar så!

/Emma