tisdag 3 augusti 2010

Grönsakspiroger!

Jag har ett recept på pirogdeg som kommer från min Hemkunskapsbok i högstadiet. Jag har provat andra degar, men jag tycker det här är det absolut bästa utan tvekan! Det går även bra att använda till tjockare pizzabotten, små bullar eller vad man nu önskar hitta på!!!

Igår gjorde jag grönsakspiroger. Jag slarvade och improviserade en hel del och trodde att de kanske skulle bli misslyckade, men de blev faktiskt jättegoda! Igår tog jag bara de grönsaker som råkade finnas hemma i en fryspåse. Helt okej. Men här bjuder jag på orginalreceptet med min lök- och tomatfyllning! Man kan naturligtvis göra vilken fyllning som helst...
Sandras piroger med lök och tomat
4 port.

Deg:
80 g smör
1,5 dl mjölk
1/2 pkt jäst
2 krm salt
2 äggvitor
4-6 dl vetemjöl

Fyllning:

2 gula lökar
2 msk olja
1 burk krossade tomater
3 msk tomatpuré
1-1,5 tsk oregano
1 tsk socker
2-3 krm salt eller 1/2 buljongtärning
1 krm svartpeppar

1. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölk så det blir fingervarmt. Smula ner jästen och rör ut den. Tillsätt salt, äggvita och mjöl. Arbeta till en smidig def. Låt degen jäsa medan fyllningen görs.

2. Sätt ugnen på 225 grader. Skala och finhacka löken. Fräs den mjukt i fettet i en kastrull. Tillsätt tomaterna med sitt spad, tomatpurén och alla kryddorna. Koka såsen 10-15 minuter och smaka av.

3. Smörj en plåt. Arbeta degen smidig på bänken. Dela degen i 4 eller 8 delar. Kavla ut varhe del till en rund platta. Fördela fyllningen på plattorna. Vik ihop och tryck ihop kanterna med en gaffel. Låt pirogerna jäsa på plåten ca 15 minuter. Pensla med äggulan och lite mjölk. Grädda i mitten av ugnen 12-15 minuter.

4. Servera direkt med en grönsallad. Fyllningen är även god till pasta eller ris!!!
Jag åt mina piroger tillsammans med päron, fetaost och krasse! Det blev gott det!

2 kommentarer:

chili sa...

mycket mumsig blåbärskladdkaka!:)

Sandra sa...

Åh, har ni testat den!? :)