torsdag 29 juli 2010

Kaka av saftresterna!

Jag har bakat lite kaka inför morgondagens jobbmöte. Det är sista mötet innan några slutar jobba i butiken. Min chef är vegan och jag hade en massa rester kvar från saftkokandet som jag tyckte var synd att slänga. Det fick bli en Aronia- och rabarberkaka! Matchar saften otroligt bra! Det blir som en uppföljning på mitt bidrag till Månadens sötsak!
Nu tänkte jag att det var dags att använda mina fina bakformar. Jag har ju sparat och sparat på dem i all evighet för att de är fina och jag har inte velat göra åt dem. MEN det går ju köpa nya och nu passar det med finformar vid detta tillfälle! Det jag blev lite besviken på är att det står att formarna tål upp till 230°c. Jag hade bara 200°c men ändå blev de brända i kanten. Kanske beror det på att jag har gasugn. Men ugnen är ny och temperaturen ska vara välreglerad... Nåväl...
Jag hade inget floursocker hemma och jag pallade inte att gå och köpa så jag skippade att göra glasyr. Här har jag använt vaniljsocker och pudrat på lite fina mönster på kakan! Enkelt men fint!
Recept:

Vegansk rabarber- och Aroniakaka
Ingredienser:
1 dl olja
4 msk äppelcidervinäger
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
6 dl rabarber- aroniamos
3 dl strösocker
1,5 msk vaniljsocker
2 dl mjöl
0,5 dl potatismjöl


-Vispa äppelcidervinäger, olja och strösocker.
-Blanda i bakpulver och bikarbonat och låt det stå och svälla upp.
-Häll rabarber och aronia i en skål med vaniljsockret och kör till mos med en stavmixer.
-Tillsätt mjöl och potatismjöl.
-Rör till en jämn smet. Fördela i en rund form eller två avlånga.
-Grädda i 200 °c i ca 20 minuter.
-Låt kakan svalna något.
-Pudra floursocker över kakan och servera med vaniljkesella, glass eller grädde!

7 kommentarer:

Cupcakesfluffan sa...

Låter som en god kaka, har också de formarna, fast som muffinsformar och de blev också brända i kanterna, litetråkigt,

Sandra sa...

Har muffinsformarna också. Funderar på om det finns något sätt att få dem att inte bli brända utan att tumma på gradantalet?!

Helena Ljunggren sa...

Så otroligt innovativt och sött, jättefina kakor :)

Sandra sa...

Tack Helena!!!

chili sa...

Åh detta lät med festligt! blåbärskakan ska jag skicka till kagge. Han kommer antagligen gå igång ordentligt på den:) Tack för tipset. Allt bra annars?

Sandra sa...

Härligt! Jo, det är bara fint! Det är semester! Det är så skönt!

Anonym sa...

Som jag letat efter ett recept att göra kaka på bärmoset efter saftmajan! Jag testar ditt recept med mos av blåbär och äpple, men istället för potatismjöl så använder jag samma mängd kakao. Får se hur det blir!