söndag 22 januari 2012

Hasselnötsrulltårta med hallongrädde!

I veckan hade vi finbesök av några vänner! Jag passade på att prova den här hasselnötsrullen med hallongrädde. Den blev jättegod och framförallt var den god dagen efter när alla smaker dragit åt sig ännu mer. Det som var extra fint med den var att det var mycket smak utan att det var särskilt sött och sliskigt som det lätt kan bli annars. Mycket fräsch efterrätt!
Hasselnötsrulltårta med hallongrädde
ca 8 portioner

100 gram rostade hasselnötter
5 ägg delade gula/vita
1 3/4 dl socker
1 tsk vaniljsocker
3/4 dl vetemjöl
1/3 tsk bakpulver

grädde, hallon och chokladspån till servering.

1 2/3 dl grädde
200 g hallon, lätt mosade
1 msk socker
1 msk konjak(kan uteslutas)

1. Värm ugnen till 175 °C. Pensla en grund bakform ca 30x25 cm med olja. Täck botten och sidorna med bakplåtspapper och smörj det. Strö över lite strösocker. Kör hasselnötterna i mixer tills de är finhackade.

2. Vispa äggulorna och socker i en bunke till en blek, tjock smet. Blanda i vaniljsocker.

3. Vispa äggvitorna till hårt skum i bunke. Vänd ned äggvitan och siktat mjöl blandat med bakpulver med äggulorna. Ta en tredjedel åt gången och tillsätt hasselnötterna i sista tredjedelen.

4. Lägg över smeten i formen och jämna till. Grädda kakan i 15 minuter eller tills den fått lite färg och känns elastisk när man petar på den.

5. Stjälp upp kakan på smörpapper som är sockrat och placerat på en torr handduk. Låt vila en minut. Rulla ihop kakan med papperet med hjälp av Rulla då ut den igen och kasta papperet.

4. Gör hallongrädden: Vispa grädden till hårt skum. Vänd ner hallon, socker och konjak så grädden ser marmorerad ut. Bred ut grädden över kakan men lämna 1,5 cm till kanten. Rulla försiktigt ihop den och ställ i kylskåp ca 2 timmar innan servering. Garnera med grädde, hallon och chokladspån. Chokladspån gör du enkelt med en chokladkaka som du hyvlar med en potatisskalare!

4 kommentarer:

Therése sa...

Ser verkligen supergott ut! Är verkligen helt galet sötsaksugen för tillfället :)

Mat- och bakverkstan sa...

Wow, vad gott det ser ut!

Fridas kök sa...

Mums! Längtar genast lite extra till sommaren. :-)

Sweet Passion sa...

åh vad smarrigt det ser ut,mums