torsdag 19 maj 2011

Experiment - veganmaränger

Jag har länge tänkt på att försöka göra maräng utan ägg. Mycket kanske för att det känns halvt omöjligt om man inte har tillgång till en fabrik med konsgjorda stabiliseringsmedel... Jag gillar att göra sånt som inte går!

Igår experimenterade jag fram en variant. Jag utgick från linfrön. När man lägger dem i vatten över natten har det bildats en gelé som jag tycker påminner om just äggvita. Det ser verkligen inte gott ut och påminner lite om snor. Har man en känslig ond magen, men inte är äckelmagad, kan man hälla i sig det där slemmet så lägger det sig som ett litet mjukt skydd i magen!

Jag blandade i lite socker, lite vanilj, lite potatismjöl och sen vispade jag så gott det gick. Det blir ganska fluffigt och vitt men dock inte som äggvita. Det påminner mer om hur det blir om man råkat få gula i äggvitesmeten. Det vill liksom aldrig stelna helt.Jag klickade ut smeten i små formar för att det inte skulle rinna iväg alldeles.
Resultatet? Jo, jag är något på spåren helt klart. Ytan blev väldigt marängig både i smak och krispighet. Inuti blev det dock rinnande och påminde om sirap.

Jag tänker mig att det skulle bli bra om man gjorde en sockerkaka, kletade på ett tunt lager av denna linfrömaräng och då få till en sån där sommartårta med sockerkaksbotten med marängtäcke, grädde och jordgubbar!
Antagligen klickade jag i för mycket smet i varje form. Det ska nog vara tunt, tunt för att fungera. kanske skulle det också ha stabiliserats mer om jag haft mandelmjöl i en liknande så det hade blivit macarons...

Hmmm... Vad tror ni?

1 dl linfrö"gelé" (Linfrö i vatten över natten)
0,5 dl strösocker
0,5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
3 msk potatismjöl

vispa vispa vispa

Mitt förslag: Bred ut som ett tunt lager på ett bakplåtspapper och låt vara i ugn ca 45-60 minuter i ca 100 grader!

6 kommentarer:

Sandra sa...

Detta experiment gillar jag STARKT. Veganer och allergiker borde också få äta maräng! ;D

Sandra sa...

Visst är det så!!! Fram för mer experiment!!!

Therése sa...

Kul experiment! Ser ju ut som maräng :) Kanske att det skulle gå att få det hårdare om man lägger till något annat geleigt som fiberhusk (psylliumfrön)Linfrö och fiberhusk, hihi kan bli hur slime-igt som helst :)

Molly sa...

vilket spännande recept! :) det måste jag spara.

Cecilia sa...

Svårt med äggfria maränger, men säkerligen inte omöjligt. Kul att du testar!

Tina sa...

Vilket roligt experiment! :D