fredagen den 21:e oktober 2011

Chokladdessert à la Sandra - Finalrecept

Chokladdessert a la Sandra
(Räcker till en hel tårta med rund botten, alternativt gör man styckdesserter som jag gjort här.)
Nötbotten:

100 g glukos (Finns på apoteket)
300 gram socker
100 gram vatten
250 gram hasselnötter
200 gram vit choklad
30 g praliné eller brända mandlar som finkrossats

Lägg hasselnötterna på en plåt och rosta i ugnpå 200 ° i ca 10 minuter.
Gör en karamell av glukos, vatten och socker under omrörning på het platta.
När den är gyllene i färgen-slå i de rostade hasselnötterna.
Rör om och slå upp på en plåt. Låt stelna över natten i kylskåp.
Mixa nötkaramellen till pulver med hjälp av stavmixer eller i en matberedare, spara lite omixat om du vill ha till serveringen.
Smält den vita chokladen tillsammans med praliné och blanda upp med nötpulvret.
Kyl ner och kavla ut mellan smörpapper.
Skär ut i en storlek som passar chokladkakan.

Dulce leche:
Lägg 1 oöppnad burk kondenserad mjölk i en stor kastrull. Fyll på med vatten så att det täcker burken plus lite till. Det är viktigt att burken hela tiden är täckt med vatten, fyll på då och då med hett vatten under kokningen om det behövs. Låt koka ca 2 timmar.Lyft upp burken. Låt svalna ordentligt innan den öppnas. Rör såsen slät i en bunke.

Banan- och chokladkräm:
2 st mosade bananer
250 g mörk choklad
1/2 dl floursocker
1 msk vaniljsocker
1 dl grädde

Koka upp grädden. Bryt chokladen och lägg ner i grädden så att den smälter helt. Tag kastrullen från värmen.
Blanda ner floursocker, vaniljsocker och mosad banan.

Nutellasprits:

50 gram färskost
1 dl mjuk nutella
1 dl floursocker

Blanda ihop allt till en jämn smet. Låt eventuellt stelna lite i kyl innan du spritsar.

Maräng:

3 äggvitor
2 dl socker

Häll vatten i botten på en kastrull.
Ta en skål som täcker kastrullen, gärna med rund botten.
Blanda äggvitor och socker i den rena skålen. LÅt vattnet sjuda och vispa tills smeten är fast. Pröva så att en marängtopp håller formen.
Spritsa smeten i små formar eller som små spritstoppar på bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen ca 45 minuter eller tills de är torra och lätta!

Dekoration:

Mörk och vit choklad.

Smält och skapa en form av chokladen med hjälp av overhead-papper.

Gör så här:

Ta nötbotten och lägg på tårtpapper.
Bred på Dulche de Lechen på nötbotten och forma sedan en kant av smält choklad med hjälp av overheadpapper. Täck in sidorna och låt stelna.

Gör banan- och chokladkrämen. Låt den svalna något innan du fyller den på nötbotten och Dulche de lechen.

Gör små marängtoppar som du fyller med nutellasprits och serverar bredvid eller på tårtbiten!

4 kommentarer:

Helena Ljunggren sa...

Så sött! Vacker bild!

Tårtspecialisten sa...

Hej!
Jag läser din bakblogg då och då, och tänkte passa på att tipsa om en tävling som jag har fått presentera i samarbete med Tretti.se och Nespresso. 7 stycken espressomaskiner (Latissima+ från Nespresso, till ett värde utav cirka 3000:- /st) skall lottas ut.
Man ska bidra med ett eget recept + bild (om man vill) så är man med och tävlar. Det är ännu inte så många bidrag i tävlingen, så jag tror vinstchansen är ganska stor med dina färdigheter. Tänkte bara tipsa dig om du vill vara med och tävla!
Här är länken till tävlingen:

http://co-tretti.se/7-sorters-kakor/

(Glöm inte att skriva, i början utav receptet "Jag blev tipsad utav Tårtspecialisten", för att kunna delta i tävlingen.

Lycka till om du väljer att vara med! :-)
Kram,
Malin
www.tartspecialisten.se

Sandra sa...

Helena: Tack!

Tårtspecialisten: Tack för tipset! Ska tänka på saken, dricker själv inte kaffe... Men sambon gör ju så han kanske vill vinna! ;)

Vanessa sa...

Sv: Haha, vad nyfiken jag blir nu, på den där intervjun. Jag tycker att de verkar trevliga där, bara lite gubbiga som många bagare är :P