onsdag 2 november 2011

Angående annonsering, tävlingar och smygreklam!

Jag får ibland "fina" erbjudanden från företag om att hålla i tävlingar på bloggen eller skriva ett blogginlägg om något som egentligen är bara ett reklaminlägg. Som ni kanske märkt har jag i princip aldrig några tävlingar här. Nu får jag inte förfrågningar så jätteofta, men lite då och då. Det de flesta tycks ha gemensamt är att jag som ska hålla i tävlingen och/eller annonsera om en produkt inte ska få något alls. Nej, jag ska bara vara jättetacksam för att jag får "äran" att hålla i en tävling eller sprida deras reklam.

För det mesta brukar jag fråga efter betalning eller någon form av ersättning och då hör jag inte av dem igen!

Jag ser att väldigt många av er andra har tävlingar och sånt ganska ofta. Var går er gräns? Brukar ni få betalt eller åtminstone få varorna själva som ni lottar ut? Är det jag som har otur med vilka som kontaktar mig? Min blogg kanske är för liten för att jag ska få bättre erbjudanden än så? Eller?

Jag tycker nämligen att det är så fult av företag att göra på det sättet. Ett jäkla utnyttjande. Varför ska jag, utan att få ett rött öre för det, göra gratis reklam åt ett företag som tack vare mig kommer få nya potentiella köpare av sina varor och då tjäna på det?

8 kommentarer:

Cupcakesfluffan sa...

Har haft två tävlingar, den ena fick jag ett presentkort, så det var toppen :-), men tackade även ja då jag gärna gör reklam för butiker som jag gillar, nu lottade jag ut en glassmaskin, fick ingen ersättning alls, tänkte först skita i det men så ville jag så gärna att någon av mina bloggläsare skulle få en glassmaskin, så därför ändrade jag mig.Annars får jag väldigt lite förfrågningar om tävlingar och varuprover. Har sett andra som har mängder med tävlingar, vet inte om de har tur eller om de själva kontaktat företagen.

Smulansbakblogg sa...

Jag har haft turen att ha 21 tävlingar,och kommer bli fler än så.
Jag tar kontakt med företag som jag tycker om,och sedan är ja med om vad som ska lottas ut och så där.men fått även mail och produkter som ska testas,och jag tycker de är bara kul.
Jag har inte varit med om att de ger ut pengar,fast fått produkter,och ja vissa gånger för flera tusen kronor per företag.
så för min del är det mycket bättre då jag älskar att baka,och säger aldrig nej till bakprodukter.
men de kanske är för att ja inte kan unna mig och köpa såna dyra saker.de handlar inte om tur,utan de handlar om hur man presenterar sig,tar kontakt med företag och mer eller mindre så utnyttjar man både.dvs ja får produkter,och de får reklam vilket bägge tjänar på enligt mina erfarenheter.tråkigt att du inte haft så bra erfarenheter ännu,men skulle nog gå bättre om du väljer vem du vill stå för.

Pernilla -Bli min jäst sa...

Förstår verkligen vad du menar och jag har faktiskt inte tänkt så mycket på det förrän nu.
Jag har haft en del tävlingar och brukar inte få betalt eller så, jag har mest sett det som en kul grej att ge mina läsare chansen att vinna saker. Plus att man kan tjäna på det genom att få fler läsare till bloggen. Men jag håller med, egentligen är det riktigt konstigt att de ska göra reklam så "billigt", dessutom på en plats där de verkligen når rätt målgrupp!

Sandra sa...

För mig har inte den här bloggen på något sätt handlat om att tjäna pengar. Det har varit min egen kokbok som jag skapar på nätet. Jag vet inte heller om jag vill få lön för reklam eftersom jag inte vet hur det ska redovisas, men jag kan tycka att man åtminstone ska få produkten man även lottar ut eller någon annan form av ersättning.

Jag har på min "vanliga" blogg skrivit mer om mitt jobb och där ibland annonserat om skådespelarrelaterade tjänster. Då har jag till exempel fått ett halvårs gratis medlemskap på sidan som jag värvar medlemmar till. Sånt tycker jag är mer lönt! Jag tjänar några hundralappar på en tjänst/produkt jag annars betalar för.

Jag har själv aldrig sökt upp företag för att få saker utan nu tänkte jag mer på när företagen kontaktar mig. Det är det jag ställer mig kritisk mot. Eller att jag ska skriva positivt om produkter vare sig jag kan något om dem eller inte!

Jag hade en tävling förra året med fina produkter från butiken jag själv var chef i. Jag såg dock inte att tävlingen gav fler besökare. Det var många som var med i tävlingen dock, som jag inte tror fortsätter läsa efteråt (Bloggar som enbart är med och tävlar i alla tänkbara tävlingar och inget annat) och då ser jag heller ingen poäng med tävlingen som en form av att få fler besökare. Jag tror man måste ha väldigt många tävlingar ofta för att det i längden ska generera fler läsare.

För mig som har en så liten blogg påverkar det inte så mycket. Men jag vet att bloggare som Söta Saker diskuterat saken tidigare då hon faktiskt har väldigt, väldigt många läsare och därför är en perfekt reklampelare. I proportion till det så blir det nästan löjligt om hon ska göra gratis reklam...

Kjersti sa...

Var och en är helt fri att välja hur man vill ha det, men jag har valt att hittills tacka nej till de förfrågningar jag fått. Jag vill själv välja vem eller vilka jag rekommenderar utan några förpliktelser åt något håll. Men precis som du säger, för oss som är mindre i matbloggsvärlden spelar pengarna inte så stor roll. För dem som lever på det eller åtminstone har det som en viktig inkomstkälla är det ju annorlunda. Då är det också rimligt att få vettig ersättning för jobbet. Läs gärna mit eget inlägg i frågan.
http://kjerstismatochprat.blogspot.com/2011/10/ni-far-klara-er-utan-tavlingar-har-pa.html

Alexandra - Kärlek på tallrik sa...

Ja, det är ett dilemma, det har du rätt i. Inte för mig kanske, jag har inte fått ett enda erbjudande än (buhu!) jag är ju långt ifrån välkänd, men om jag fick det skulle jag nog tänka både en och två gånger innan jag bestämde mig. Jag har inga problem med att annonsera om produkter jag gillar - jag smaktestar en hel del och skriver absolut vad jag tycker om företag och produkt, både ris och ros, men jag skulle inte kunna annonsera om någonting som positivt som jag egentligen inte står för. Där går nog min gräns. Men det där är ju upp till var och en, det gäller ju att först och främst se var ens egna gränser går. Och hade jag en tävling som någon annan sponsrade skulle jag absolut skriva det, inte bara råka utelämna den detaljen. Jag är inte heller så mycket för gratisreklam som är påtvingad.

Veropenn sa...

Hej Sandra,

jag har inget att tillföra i ämnet tävlingar...aldrig haft ngn sån. Har en liten ganska okänd blogg:-)

Hittade din blogg ikväll. Så jag ville var bara att tacka för inspiration, ska göra dina hallon o blåbärskladdkakor.

//V

Sandra sa...

Kjersti: Tack! Ska läsa ditt inlägg!!!

Alexandra: Haha! Äsch! Jag kan tycka att jag hellre kan skippa få erbjudanden jag ändå inte vill ha!

Jag borde kanske bli smickrad när det droppar in lite erbjudanden. Men jag blir snarast irriterad när erbjudandena är så kassa. Visst kan jag skriva om företag jag gillar! Jag rekommenderar gärna ställen jag tycker är bra oavsett om de bett mig eller inte! Men det är just utnyttjandet. Jag vet att vissa företag minsann har råd att skänka åtminstone sakerna de vill att jag ska lotta ut! Men att jag ska göra det gratis och utan att få ett dugg för det kan jag faktiskt inte se någon poäng i överhuvudtaget!!!

Veropenn: Hjärtligt välkommen hit! Vad kul att du ska prova! Berätta vilken du gillade bäst sen!!! :)