fredag 11 november 2011

Födelsedagstårtan!

Staffan fyllde år i onsdags och jag bakade en chokladtårta med choklad! Ska det va så ska det va - Maaassa choklad! Det blev gott! På tårtan har jag strösslat ätbara guldstjärnor!

Brooklyn blackout-tårta

100 gram smör, rumstempererat
260 gram strösocker
2 ägg
0,25 tsk vaniljsocker
45 gram kakao
0,75 tsk bakpulver
0,75 tsk bikarbonat
en nypa salt
170 gram vetemjöl
1,5 dl mjölk

Vispa smör och socker krämigt, tillsätt sedan ett ägg i taget. Blanda vaniljsocker, kakao, bakpulver, bikarbonat och salt i en bunke och rör sedan ner i äggsmeten. Varva vetemjöl och mjölk tills du fått en smidig smet. Smöra och mjöla tre formar (20 cm i diameter). Fördela smeten jämnt och baka i 175 grader i ca 25 minuter. Ta ut och låt svalna.

Chokladkräm

6 dl vatten
500 gram strösocker
1 msk ljus sirap
125 gram kakao
200 gram majsmjöl
2 dl vatten
85 gram smör i kuber
0,5 tsk vaniljsocker

Koka upp strösocker, sirap, kakao och 6 dl vatten. Vispa under tiden majsmjöl med 2 dl vatten till en trögflytande smet. När kakaoblandningen har kokat någon minut vispar du mer majsblandningen. Låt koka ytterligare någon minut så att den tjocknar, ta av från plattan och vispa ner smör och vaniljsocker. Låt chokladkrämen sätta sig i kylskåpet något innan du fyller tårtan, då blir den lättare att arbeta med.

Skär bort ett tunt lager från varje tårtbotten och mixa i en mixer eller riv sönder med fingrarna. Lägg en tårtbotten på ett fat. Bred på chokladkräm. Upprepa med resterande bottnar och avsluta med chokladkräm.

Inga kommentarer: