tisdagen den 29:e november 2011

Pingviner

Jag har sett bilder någonstans på pingvincakepops och jag blev så sugen på att göra det. Tyvärr hade jag inga pinnar hemma, vilket nog hade underlättat doppandet i chokladen! Nu blev det även mycket fingrar som doppades hela tiden, vilket var svårt... Men det blev väl ändå rätt så fint tillslut!? ;)Eftersom temat för Månadens sötsak är Vinter tänkte jag dessa pingviner ska få bli mitt bidrag.
Innehållet består av en mjuk pepparkaka och ett paket färskost! Enkelt, enkelt!!!

MJUK PEPPARKAKA
1 st

100 g smör
2 dl farinsocker eller strösocker
2 ägg
1 dl gräddfil
1/2 dl lingonsylt
3 dl vetemjöl
1 msk kanel
1 tsk malda kryddnejlikor
1 tsk ingefära
1 tsk bikarbonat eller 2 tsk bakpulver

Gör så här

Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en form (1,5 l). Rör rumsvarmt smör och socker poröst. Tillsätt äggen, ett i sänder, och rör kraftigt. Rör ner gräddfil och sylt. Blanda mjöl, kryddor och bikarbonat eller bakpulver. Tillsätt mjölblandningen och rör så att det blir en jämn smet. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen, 50-60 min.

När kakan svalnat skär man en bit och äter upp, för att man inte kan låta bli. Sen smular man ner resten i en bunke. Blandar i ett paket färskost 200 gram och rullar sedan bollar!

Bollarna doppar man sedan först i vit choklad. Sedan låter man det stelna. Sedan doppar man ena sidan i mörk choklad. Låter stelna och doppar sista sidan i mörk choklad. Så att man får en "ving-effekt".

Sen duttar man på ögon av mörk choklad och vit choklad och en liten näpp av rött eller oranged strössel!

Mums!

måndagen den 28:e november 2011

Pippi-kalas

Här kommer Pippi Långstrump, tjolahopp tjolahej tjolahoppsansaaaa!!!
När man fyller 2 år gillar man ofta Pippi Långstrump. Då är det självklart en Pippi-tårta man ska få på sitt kalas! (blixten gör att tårtan ser mjölig ut, så var det inte riktigt i verkligheten!)I söndags firades en liten tjej som heter Frida och hon fick den här tårtan! Den blev visst väldigt uppskattad. Båda för hur den såg ut och hur den smakade, vilket ju är otroligt kul att få höra!!!
Jag utgick från en bild ur boken där Pippi själv bjuder in till kalas! Förövrigt så har jag ju även personlig erfarenhet av att fira Pippis födelsedag eftersom jag spelade Pippi på ALV det året hon fyllde 60! Jag fick doppa ansiktet i tårtan varje dag hela sommaren! Härligt värre! :) En mycket rolig tid!
Inuti är det i följande ordning nerifrån Chokladbotten, hallonmousse, sockerkaksbotten, hallonmousse, sockerkaka igen, hallonmousse igen, sockerkaka igen, chokladmousser och sist men inte minst är den spacklad med en chokladsmörkräm. Täckt med Sugarpaste inhandlat från Ultimate Cake!
För att slippa inhandla enorma mängder olika färgade sugarpaste som man ska ha så lite av och som sen bara ligger och blir dåligt så har jag färgat en del själv med hjälp av ätbar färg och sedan blandat fram nyanser jag ville ha. Har man bara grundfärgerna så går det att få fram de flesta färger! :)


Recept:

Till tårtbottnarna använde jag mig av det klassiska receptet "tre-lika".

Choklad- och Hallonmoussen gjorde jag utifrån detta recept som jag tycker är bra eftersom det inte innehåller gelatin. Det är ju många som är vegetarianer nowadays, som jag till exempel. Vilket gör att jag inte har för vana att köpa hem just gelatin. Däremot kan man stärka moussen lite genom att använda gelé- eller syltsocker som innehåller fruktpektin!

400 g färska eller frysta bär alt. smält choklad.
4 äggulor
1 1/2 dl floursocker
2 dl vispgrädde
(1 dl gelésocker)

Mixa eller mosa bären. (smält chokladen och låt svalna) Vispa äggulorna och florsockret lätt och pösigt. Vänd ner bären (chokladen) i äggsmeten. Vispa grädden hårt (med gelésockret) och vänd ner den i smeten. Låt stå kallt ett par timmar innan du brer ut den på tårtan. Om du inte ska ha det till tårta: Häll upp i portionsskålar och låt stå kallt två timmar innan servering!

fredagen den 11:e november 2011

Födelsedagstårtan!

Staffan fyllde år i onsdags och jag bakade en chokladtårta med choklad! Ska det va så ska det va - Maaassa choklad! Det blev gott! På tårtan har jag strösslat ätbara guldstjärnor!

Brooklyn blackout-tårta

100 gram smör, rumstempererat
260 gram strösocker
2 ägg
0,25 tsk vaniljsocker
45 gram kakao
0,75 tsk bakpulver
0,75 tsk bikarbonat
en nypa salt
170 gram vetemjöl
1,5 dl mjölk

Vispa smör och socker krämigt, tillsätt sedan ett ägg i taget. Blanda vaniljsocker, kakao, bakpulver, bikarbonat och salt i en bunke och rör sedan ner i äggsmeten. Varva vetemjöl och mjölk tills du fått en smidig smet. Smöra och mjöla tre formar (20 cm i diameter). Fördela smeten jämnt och baka i 175 grader i ca 25 minuter. Ta ut och låt svalna.

Chokladkräm

6 dl vatten
500 gram strösocker
1 msk ljus sirap
125 gram kakao
200 gram majsmjöl
2 dl vatten
85 gram smör i kuber
0,5 tsk vaniljsocker

Koka upp strösocker, sirap, kakao och 6 dl vatten. Vispa under tiden majsmjöl med 2 dl vatten till en trögflytande smet. När kakaoblandningen har kokat någon minut vispar du mer majsblandningen. Låt koka ytterligare någon minut så att den tjocknar, ta av från plattan och vispa ner smör och vaniljsocker. Låt chokladkrämen sätta sig i kylskåpet något innan du fyller tårtan, då blir den lättare att arbeta med.

Skär bort ett tunt lager från varje tårtbotten och mixa i en mixer eller riv sönder med fingrarna. Lägg en tårtbotten på ett fat. Bred på chokladkräm. Upprepa med resterande bottnar och avsluta med chokladkräm.

onsdagen den 2:e november 2011

Angående annonsering, tävlingar och smygreklam!

Jag får ibland "fina" erbjudanden från företag om att hålla i tävlingar på bloggen eller skriva ett blogginlägg om något som egentligen är bara ett reklaminlägg. Som ni kanske märkt har jag i princip aldrig några tävlingar här. Nu får jag inte förfrågningar så jätteofta, men lite då och då. Det de flesta tycks ha gemensamt är att jag som ska hålla i tävlingen och/eller annonsera om en produkt inte ska få något alls. Nej, jag ska bara vara jättetacksam för att jag får "äran" att hålla i en tävling eller sprida deras reklam.

För det mesta brukar jag fråga efter betalning eller någon form av ersättning och då hör jag inte av dem igen!

Jag ser att väldigt många av er andra har tävlingar och sånt ganska ofta. Var går er gräns? Brukar ni få betalt eller åtminstone få varorna själva som ni lottar ut? Är det jag som har otur med vilka som kontaktar mig? Min blogg kanske är för liten för att jag ska få bättre erbjudanden än så? Eller?

Jag tycker nämligen att det är så fult av företag att göra på det sättet. Ett jäkla utnyttjande. Varför ska jag, utan att få ett rött öre för det, göra gratis reklam åt ett företag som tack vare mig kommer få nya potentiella köpare av sina varor och då tjäna på det?