onsdag 17 november 2010

Pistagebiscotti med vit choklad

Nu börjar ugnen bli varm i kläderna, eller jag...

Idag är det bak på schemat igen! Den här gången tänkte jag testa att göra biscotti. Det har jag aldrig gjort förut. De små italienska skorporna som är så goda! Kan ju inte misslyckas!
Jag provade att göra med pistagenötter eftersom jag ville åt den gröna färgen. Kan tänka mig att en variant med hasselnötter och mörk choklad också skulle vara kanon. Choklad och apelsin måste ju bli helt fantastiskt! Men det får bli en annan gång!!!Ingredienser
50 g vit choklad , bruten i bitar
25 g lättsaltat smör
200 g vetemjöl
2 tsk bakpulver
75 g strösocker
50 g majsmjöl
finrivet skal av 1 citron
2 tsk coffee anis likör inköpt på Kreta! Kan bytas ut mot t.ex. konjak
1 ägg , lätt uppvispat
75 g pistaschnötter
florsocker , att sikta över

Gör så här

1. Smörj en bakplåt lätt. Lägg chokladen i en värmetålig skål tillsammans med smöret över en kastrull med sjudande vatten tills chokladen har smält. Ta av från värmen och låt svalna en aning.

2. Sikta ner mjölet och bakpulvret i en skål. Tillsätt sockret, majsmjöl, citronskalet, konjaken, ägget och pistaschnötterna.

3. Tillsätt chokladblandningen och rör samman till en lös deg. Dela degen i 2 delar. Mjöla händerna lätt och forma degbitarna till rullar, ca 28 cm långa.

4. Flytta över degrullarna till den smorda plåten och platta till dem så att de blir ca 2 cm tjocka. Grädda i 160°C i 30 minuter tills de har jäst upp och känns fasta.

5. Låt svalna. Skär upp längden i skivor på snedden till tunna kex. Lägg skivorna på plåten igen med lite mellanrum mellan kexen och grädda dem i ytterligare 10 minuter tills de är knapriga.

6. Lägg kexen på galler för att svalna. Sikta florsocker över och förvara dem i en lufttät burk i upp till en vecka.

5 kommentarer:

Filippa H. sa...

RE:
Mmm, ja det är ett fantastiskt bakverk! Tog med ett gäng till min familj sist jag var där; svisch, så var de borta! haha. Har blivit lite av en favorit det senaste :) Lagom pilligt och enkelt, och så alla olika smaker man kan experimentera fram! Skall definitivt prova med vit choklad som du gjort; har bara kört med mörk hittills :) och så blir de så hemskt fina också förståss!

Erika - Bakglädje sa...

Mums. Det låter väldigt gott med pistagenötter i biscotti. Jag gillar biscotti och nu till julen kommer det att bli saffransbiscotti. Spar ditt recept, för det verkade riktigt spännande.

Cecilia sa...

Härliga! Pistage vill jag också baka mer med. Gott och snyggt! :)

Helena S sa...

Gud vilken bra idé med pistagebiscotti! Måste prova jag med, det är ju en jättebra gå bort-present!

Sandra sa...

Tack alla! Klart ni ska prova pistage!!! :)