måndag 22 november 2010

Så mycket idéer - så lite tid!

Jag ska göra om skyltfönstret på jobbet i veckan. Det är ju skyltsöndag på söndag. Jag vill gärna göra det finaste skyltfönstret i stan. Ja, gärna det finaste skyltfönstret i butikens historia. Men vad ska jag göra? Med vad? Hur? Och tiden... Hur ska man få tiden att räcka till? Åh, jag har alldeles för storslagna idéer som är svåra att förverkliga.

Jag hade en idé om att göra värsta julkakbordet i trolldeg och så... Lussekatter, kakor m.m. Men då måste jag göra det på min fritid och ibland måste man - även om det är roligt - begränsa sitt arbete till just arbetsplatsen. Men vi får se. Jag kanske inte kan begränsa mig!Har ni gjort trolldeg någon gång? Jag gjorde det när jag var liten och sen tillverkade jag fina tittskåp av olika slag som jag gav bort i julklapp.Ingredienser till trolldeg
3 delar vetemjöl
1 del salt
1-1½ del vatten

Om man vill kan man lägga till en dryg matsked matolja per 1 dl salt. Då blir inte händerna torra efter att man använt degen.

Så gör du degen: Blanda mjöl och salt i en skål, blanda och knåda ner litet vatten i taget tills du fått en smidig deg.

Om man vill kan man färga degen med karamellfärg, men trolldeg går också bra att måla. Innan målning behöver figurerna torka över natten, eller i ugnen i 100 grader i ca ½-1 timme.

Tips för bättre resultat
– Trolldeg torkar ganska snabbt, men håller ca ett dygn i plastpåse i kylen. Medan man arbetar med degen är det bra att ha en skål med vatten bredvid och fukta degen emellanåt så att den inte spricker.

– Lösa delar på figurerna, som armar, ben med mera, limmar man fast med vatten. Om det finns plats så förstärk med tandpetare eller tändstickor.

– Innan figurerna torkas så jämna till eventuella sprickor med lite vatten.

2 kommentarer:

Erika - Bakglädje sa...

Vad roligt att få skylta om i butiken. Förstår att det även tar tid och att det inte alltid är lätt att förverkliga idéer, men bakidéen tycker jag låter trevlig om tiden bara räcker till. Hoppas du kommer på något bra.

Sandra sa...

Åh, jag har jobbat över flera timmar idag och fått ihop ett fint fönster hoppas jag! Ska lägga upp bilder i veckan!!!