onsdag 9 februari 2011

Brylépudding

Något jag aldrig har ätit är Brylépudding/crème caramelle. Jag vet inte varför. Det är liksom inte varit något jag fått för mig att göra själv och om jag är på restaurang och det finns en dessertmeny så brukar det alltid vara något annat som låter mer fantastiskt!
På tiden att jag provar! Tänk om jag levt i 30 år och missat något som är fantastiskt!?Men vad är skillnaden egentligen på Brylépudding och crème brûlée?

Ofta råder det en viss begreppsförvirring kring begreppen brylépudding och creme brûlée. Det är från början olika efterrätter men eftersom de så ofta blandas ihop så används orden för att beskriva båda rätterna. Initialt serverades brylépudding med karamellsås medan crème brûlée, som förmodligen är en senare uppfinning, har ett bränt lager av socker på ytan.

Ordet brylé kommer från franskans brûlée vilket betyder bränd, och syftar på såsen. (wikipedia)

Jag har som ni kanske förstår inte provat creme Brûlée heller.

Så... Vad tyckte jag då?

Hmmm... Jo, helt okej. En len och snäll dessert! Men jag känner ingen sorg över att ha missat det här. Medelbetyg! Jag tror kanske jag skulle kunna få det godare om jag lekte lite mer med karamellen och gav allt lite mer smak helt enkelt!

Det påminner om Jackys vaniljpudding i konsistensen! Lite smält choklad i och det skulle bli en len chokladpudding! Mmm... Kanske något att prova!

Brulépudding


Ingredienser

3 dl kaffegrädde
3 dl mjölk
5 ägg
1 1/2 msk vaniljsocker

Karamell:
2 dl socker
3 msk vatten

Gör så här

1. Sätt ugnen på 200°. Smält sockret i torr stekpanna, häll i vattnet och rör noga, sockret ska vara tefärgat och ska inte brännas vid. Värm 4 portionsformar och häll i karamellen så att hela insidan blir glaserad.

2. Koka upp mjölk och grädde. Vispa ägg och vaniljsocker i en skål. Slå den varma gräddmjölken över äggsmeten, vispa hela tiden. Sila smeten.

3. Häll äggsmeten i formarna, täck med folie och grädda i vattenbad i ca 50 minuter. Servera bryléerna lätt avsvalnade eller kyl och förvara dem kallt till servering. Lossa med en kniv runt kanten på formen om puddingen inte lossnar. Lägg serveringsassietten ovanpå formen och vänd upp och ner, häll karamellsåsen över.4 kommentarer:

Cupcakesfluffan sa...

Jag har varken ätit creme Brûlée eller Brylépudding ännu, men det låter gott iallafall :-)

Cecilia sa...

Jag har också funderat på det här med creme brulé, creme caramel, brulepudding och flan (som de kallar en sort i USA - och Mexiko?). Någon hade behövt reda ut begreppen...

En har man sås till som du har här (brulepudding säger min mamma) och en har krispig topp som man kan bränna hemma med rolig brännare (creme brule tror jag). Men de andra då? Nej, det är för förvirrande.

Anonym sa...

Måste man ha kaffegrädde eller kan man ta någon annan grädde?

Sandra sa...

Jag skulle nog kunna tänka mig att det går med annan sorts grädde också! Bara att prova! Lycka till!