onsdag 18 maj 2011

Hemmagjord mjölk och nötkakor!

Jag har nu gjort min egen hemmagjorda mjölk. Inte havremjölk, det ligger på listan över att göra saker, utan nötmjölk som jag också tänkt på ganska länge! Den blev jättefin och bra, men jag lyckades med konststycket att spilla ut hälften i kylskåpet på grund av att flaskan var för hög.Gråt inte över spilld mjölk säger man. Ja, jag får väl ta det onda med det goda. Det var verkligen på tiden att jag städade ur kylskåpet och skurade golvet i köket. Det har inte gjorts på länge...

När man gör nötmjölk blir det en nötmassa över när man silat den färdigt. Av dessa bakade jag små hasselnötskakor. Jag använde små minimuffinsformar till ändamålet och kakorna de blev super! Perfekt att ha med till sångrepet ikväll och bjuda på när alla börjar bli trötta. Det har varit lite tråkigt strul med lokalen också, så lite pepp kan ju behövas så att alla fortsätter vara glada trots missöden!
Kakorna är mitt bidrag till Söta Sakers Månadens sötsak vars utmaning är återvinning under maj!

Recept

Nötmjölk:

2 dl hasselnötter eller mandel
1 liter vatten
1 mininypa havssalt eller bergssalt
1 nypa nymald kardemumma

Lägg nötter, vatten och salt i en mixer. Kör till mjölk, ca 4-5 minuter.
Sila mjölken genom en nylonpåse/saftsil. Tillsätt nymald kardemumma.
Servera hasselnötrsmjölken väl kyld.

Nötmassan som blir över kan sedan användas till biffar eller pajdeg. Eller så gör man som jag och kakor av det!

Hasselnötskakor:

ca 2 dl malda nötter, nötmassa.
1 ägg
1 dl socker
1 dl potatismjöl
1 msk kako
1 tsk vaniljsocker
2 msk sirap
2 msk nötmjölk
100 mörk choklad
nötter eller strössel till dekoration

Blanda alla ingredienser och klicka ut i formar. In i ugnen ca 15-20 minuter.
Smält choklad och häll över varje kaka och dekorera med en nöt eller strössel!

9 kommentarer:

frida sa...

det låter verkligen jättegott med hasselnötsmjölk!

anna - min kakburk sa...

Hasselnötsmjölk lät verkligen spännande! Jag har själv precis testat på havremjölk.

Linda & Bengtssons Baksida sa...

Vad roligt, jag har aldrig hört talas om sån mjölk! Vad ska du använda den till sen?

Sandra sa...

Ja, det är toppen, det enda jag tycker är negativt är att den blir lite tunn så det ska jag klura på till nästa gång. Läste någonstans att man kan söta med agavesirap och då kanske den blir lite tjockare också och sötare...

Jag tänker att jag ska använda den som vanlig mjölk! På gröten igår och idag hade jag den i en omelett!!!

Cupcakesfluffan sa...

Låter spännande och gott med nötmjölk

Kjersti sa...

Fiffigt sätt att använda den överblivna nötmassan. Har gjort sesammjölk några gånger, och den massan borde ju också kunna användas på samma sätt. Lite mindre vatten och en aning agavesirap eller Cane Syrup tror jag gör mjölken fylligare. Ett annat sätt - som jag gjorde med sesammjölken - är att tillsätta en liten bit banan, som ju också ger sötma och lite mer konsistens.

Sandra sa...

Cupcakesfluffan: ja! Prova vetja!!!

Kjersti: Ja, banan är ju faktist ett bra tips! Det ska jag prova nästa gång!!! Tack!

Linas blogg - Mat & Foto sa...

Åh va gott de ser ut, jag som älskar nötter :)

Tina N sa...

Fiffigt sätt att få användning för allt! :) Den där mjölken måste vara god att ha till bakning.