tisdagen den 1:e maj 2012

Valborgskakan

En "trevåningstårta" gjort på tre sockerkakor glaserad och strösslad i glada färger! Ser det inte sagolikt ut?

Temat på månadens sötsak hos söta saker är just sagolikt och detta är mitt bidrag!

Här har jag lekt med en fotoapp till mobilen. Faktum är att min lägenhet har väldigt dåligt ljusinsläpp vilket gör att bilderna med telefonen ibland blir bättre än de jag tar med systemkameran på grund av att jag inte har fullt så ljuskänsliga objektiv! Oerhört frustrerande!!!
 Här poosar tjockismageSandra med kakan ute i trädgården.
 Blåsippor är också lite sagolika, eller hur? Fridlysta och allt så fick de hamna på min kaka eftersom de höll på att vissna. Nyttja in i sista stund. Vi fick dem från Staffans mamma och de är plockade i hennes eget trädgårdsland så det har inte tjyvats något ute i det fria!!!
 När jag försökte tänka på temat sagolikt så tänkte jag på sagor och barn och hur jag skulle illustrerat ett bakverk i en barnbok. Då hade det varit glada färger, lite slarviga rinniga glasyrer för att förstärka effekten och i flera våningar. SÅ detta fick det bli. Strössel och pärlor hör naturligtvis till!!!
 Tre våningar sockerkaka är det. Enkelt men flott. Ett mycket bra alternativ till de lite mer avancerade våningstårtorna som annars kan skådas på diverse bröllop och kalas. Det enda som krävs är att man har hålformar i tre olika storlekar!

Överst och underst är det en banankaka med nutella och i mitten en enkel citronsockerkaka.
 Det blev gott och kakan fick följa med till Valborgsbjudningen på kvällskvisten. Staffans arbetskamrater hade bjudit in och Staffan bad mig baka något för att "imponera" lite! Lite imponerade blev de och jag hoppas Staffan blev nöjd och glad över det!
 Här har ni Staffan och tårtan. Han ser oskyldig ut, men det är han inte!


Recept:


Banankaka

100 g smör
3 dl socker
2 ägg
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 msk vaniljsocker
2 bananer
1/2 dl kallt kaffe
Nutella efter smak.

Sätt ugnen på 175 °.
Smörj och bröa en hålform.
Rör matfettet och sockret poröst. Tillsätt sedan ett ägg i taget.
Blanda mjöl, vanilj, bakpulver och bikarbonat i en skål.
Tillsätt i smör- och äggsmeten.
Mosa bananer och tillsätt dem och kaffet.
Häll i hälften av smeten i formen. Klicka i nutella och häll sedan över resten av smeten.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 1 timme.

Citronkaka

150 g smör
3 ägg
2 dl socker
1/2 krm salt
rivet skal av 1 citron
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Till hål i kakan:
(om man vill, jag skippade denna gång)
2 dl florsocker
saft av 1 citron
2 msk vatten

Sätt ugn på 175°
Smörj och bröa en hålform.
Smält matfettet och låt det svalna.
Vispa ägg, socker, salt och citronskal poröst några minuter.
Rör ner smör och mjöl blandat med bakpulvret i äggsmeten.
Häll smeten i formen.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 45 minuter.
Låt kakan svalna.
Sikta florsocker och blanda det med citronsaften och vattnet.
Lägg kakan på ett fat.
Gör hål över hela kakan och häll citronlösningen i hålen.
Servera kallt!

Färgad glasyr tog jag florsocker på måfå och blandade med vatten och karamellfärg i önskade färger och hällde över kakan så att det fick rinna lite fint längs med kanterna!

Strössel och blommor för dekoration!

5 kommentarer:

Christer sa...

Vilken tårta! Sagolik är minsann rätta ordet. Skulle gärna smaka :)

Hovkonditorn sa...

Så fin kaka och härliga färger!

Sara Louises chokladpraliner sa...

Härlig! Chokladtossig? titta gärna in i min chokladvärld! :)

Jennie sa...

Den är ju alldeles galet ljuvlig! Det närmaste en "sprallig" kaka jag någonsin sett... :)

madde sa...

Men så härlig kaka, och rolig idée att stapla sockerkakor!!!