lördag 27 november 2010

Månadens sötsak - färgglatt - gyllengul citronläckert!

Jag har ett recept som heter citronläckert och det är precis som det låter en riktigt läcker dessert gjord på citron. Det är en slags ungsbakad citronpudding. Smaken blir väldigt len och påminner om en blandning av lemoncurd och sockerkaka. Väldigt lätt och luftig i sin konsistens och får lite av en inbyggd sås i botten!
Månadens sötsakSöta Saker är färgglatt och jag tycker att den lysande, gula citronen är alldeles förträffligt passande. Särskilt ihop med en enkel blåbärssås!

Jag har gjort puddingen förut och då haft chokladsås till. Blir super det också. Kan tänka mig lakritssås eller hallonssås också! Men det har jag aldrig provat. Dessertsåser är det bästa som finns!

Mums!
Gult är inte min favoritfärg direkt, men citron är ändå en favorit!
Man ska helst göra den när man inte är så många. Max två. För annars blir man ledsen dagen efter... Varför? Jo, man vill ju att det ska finnas kvar på morgonen i kylen för fortsatt njutning! Den här kakan är som gjord för att ätas med en tesked direkt ur skålen i kylskåpet.
En lysande klar favorit!

Ingredienser:
60 g osaltat smör
1 3/4 dl (185 g) socker
3 ägg delade i gula och vita
1 tsk rivet citronskal
3/4 dl (40 g) vetemjöl, siktat
1/2 tsk bakpulver
2/3 dl citronsaft
1 3/4 dl mjölk
floursocker att pudra över

sås: Blåbär och vaniljsocker mixat med stavmixer!

Gör så här:
1. Värm ugnen till 175 °c. Pensla en ugnsfast form rymd 1 liter, med olja. Vispa med elvisp i en lite bunke smör, socker, äggulor och citronskal till en ljus krämig smet. Lägg över smeten i en medelstor bunke.
2. Tillsätt mjölet blandat med bakpulver och rör om med träsked, bara så pass att allt blandas. Tillsätt citronsaft och mjölk och rör om så allt blandas.
3. Lägg äggvitorna i en liten torr bunke och vispa till hårt skum med elvisp. Vänd vitorna i puddingsmeten med metallsked, bara så pass att allt blandas.
4. Lägg över smeten med sked i den smorda formen och ställ formen i en djup långpanna. Häll kokhett vatten så det når ungefär en tredjedel upp på puddingformen. Grädda i 40 minuter. Pudra över floursocker. Severa gärna med blåbärssås eller chokladsås till!

8 kommentarer:

Cupcakesfluffan sa...

Så himla gott det ser ut, smakar det som sockerkaka och lemoncurd kan det ju inte vara annat än mumsigt :-)

Filippa H. sa...

Mmm - gottgottgott! Och det gör så himla mycket när man siktar över lite florsocker! - nu kna man ju dessutom "låtsas" att det är lite snö, hö hö :,)

Nellie - Sockertussen sa...

Verkar jättegott =)

sana sa...

Vilken härligt kaka! ser riktigt mumsigt ut;d

Sandra sa...

Hörrni allihopa! Ni måste prova det här receptet! Sååå gott!!!

mm cake design sa...

Läckert och så himla gott det ser ut!

Helena Ljunggren sa...

Men åh, så gott det låter!! Citron är en fullträff.

Sandra sa...

Ja, det är verkligen en fullträff på alla sätt och vis!