fredag 18 februari 2011

Kastanjelycka med hallonsås!

Igår hade vi finbesök och då ska det bjudas på fin efterrätt också, även om vissa föredrog tummen framför kaka! Jag har som jag nämnt tidigare tänkt baka lite av kastanjepurén jag fick i födelsedagspresent och nu var det dags. Receptet har jag spanat på i flera år för att det ser så gott ut!
Det blev superfina små kakor, men ganska maffiga, som en liten tårta, så det hade passat fint att dela en kaka med någon! Alternativt trycka ut 12 mindre rundlar i stället för 6! Du ska använda rundlar som är 7, 5 och 3 cm. Nästa gång tar jag nog 5, 3 och 1,5 cm i stället!Chokladkakan:
100 gram osaltat smör
80 gram mörk choklad, hackad
1 1/4 dl mjölk
1 1/4 dl strösocker
2/3 dl kokosflingor
2/3 dl kakao
1 1/4 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
2 ägg, lätt vispade

Amarettolag:
2 msk strösocker
2/3 dl amaretto

Kastanjefyllning:
30 gram osaltat smör
2 1/2 dl osötad kastanjepuré
2/3 dl florsocker

Chokladglasyr:
75 gram osaltat smör
150 g mörk choklad hackad
2 msk sirap

Hallonsås:
150 gram frysta hallon, tinade
2 matskedar ljus sirap

Chokladringar:
60 gram Mörk choklad

1. Värm ugnen till 175 grader. Smörj lätt en grund bakform, 30x25 cm, och täck botten och sidorna med bakplåtspapper.

Blanda smör, choklad, mjölk och socker i en liten kastrull och rör om på svag värme tills sockert och chokladen har löst upp sig. Ta av från värmen och låt svalna något. Blanda kokosflingor, kakao, mjöl, och bakpulver i en bunke, häll ned i chokladsmeten och vispat ägg och blanda väl. Häll smeten i formen och grädda i 15 minuter eller tills kakan känns fast. Låt den vila i 5 minuter och stjälp sedan upp den på galler att svalna.2. Gör amarettolagen. Blanda socker och 2/3 dl vatten i en liten kastrull och rör om tills sockret löst upp sig. Ta av från värmen och rör ned amaretton. Låt svalna.

3. Gör kastanjefyllningen: Lägg smör, kastanjepuré och florsocker i en bunke och arbeta till en slät smet. (Jag tyckte den blev lite lös, så till ytterlagret tog jag i lite extra florsocker och lite kakao.)

4. Ta ut rundlar ur chokladkakan med tre mått. 7, 5 och 3 cm. Ta ut sex stycken av varje storlek. (blir det kaka över så kan den frysas in och användas till cakeballs! Själv råkade jag äta upp det mesta...)5. Ställ undan 1 1/4 dl av kastanjekrämen. Lägg de stora rundlarna på ett galler och pensla dem väl med amarettolagen. Bred på ett lager av kastanjekrämen. Lägg på mellanstorleken av kakan och återupprepa samma procedur en gång till. Avsluta med att lägga på den minsta chokladrundeln. Bred ut den sista kastanjekrämen som du först ställde undan, jämnt och rundat över hela kakan. Ställ kallt i en timme eller tills den stelnat något.

6. Gör chokladglasyren. Blanda smör, choklad och sirap i en värmetålig skål. Ställ den över en kastrull med sjudande vatten och rör om tills allt smällt samman. Skeda glasyr över kakorna så de täcks helt och ställ dem sedan kallt tills glasyren precis stelnat.7. Gör hallaonsåsen. Blanda hallon och socker i en liten kastrull och sjud i 5 minuter. Sila genom en sil och låt svalna.8. Gör chokladringar. Smält mörk choklad och lägg över i en plaststrut. Klipp av ett hörn och ringla ut chokladen lite lite oregelbundna cirklar. Ställ kallt.
9. Lägg upp kakorna på portionstallrikar, garnera med chokladringarna, pudra över lite florsocker och lägg hallonsås bredvid!

9 kommentarer:

Li sa...

Vad spännande med kastanje, har länge velat testa det i bakverk och med choklad. När jag bodde i New York åt jag alltid rostade kastanjer från "stånd" på gatorna, fanns sådana istället för korvkiosk ;)

Sandra sa...

Vad kul! Jag har aldrig smakat rostade kastanjer. Men det är nog gott. Lite nötig smak!!!

sana sa...

De ser riktigt fint och lyxigt ut!! jag gillar mycket kastanjer mumss de är gott ;d

Therése sa...

Ser supersmarrigt ut! Kan tänka mig att de blev mäktiga. Men oj så skoj att prova något nytt!!! Det blir ju oftast att jag gör det som jag alltid brukar göra... :)

Helena sa...

Vilka fina små bakelser! Men jag skulle inte vilja dela med mig av min! ;-)

Fridas kök sa...

Vilka fina bakverk! Verkar jättegoda Jag har aldrig ätit något med kastanj, men har hört många säga att det är gott. Och jag håller med Helena, jag vill inte heller dela med mig. ;-)

Sandra sa...

Sana: Vad kul att du gillar kastanje! Har du några fler roliga recept?

Thérese! Ja, det är roligt att prova nya smaker. Vet inte varför jag missat kastanje tidigare!

Helena: Hehe! Nä, man måste inte dela!!!

Frida: Ja, men dags att prova!!! :)

Sandra drömkaka sa...

Det här såg jättegott ut! Och mums med hallonsås till :)

Tina N sa...

Himmel vilket jobb! Ser superproffsiga ut! :)