måndag 7 februari 2011

Lakritskladdkaka med vaniljkesella

Kladdkaka är kanske det godaste som finns. I all sin enkelhet så fantastisk! Kladdkaka tillhör en av de smaker som finns djupt rotat i minnet sedan första gången jag åt det. Jag minns det så väl. Jag tror jag gick 3:an och vi var tre tjejer i klassen som hade problem med den fjärde. Våra föräldrar och vi barn samlades för att prata igenom hur vi skulle hantera situationen eftersom den fjärde ungen inte var så snäll...
Hur vi löste situationen minns jag inte. Jag minns inte vad vi sa på vårt lilla möte eller vad som hände sen kring just den enskilda situationen. Anledningen till att jag överhuvudtaget minns det är för att vi blev bjudna på KLADDKAKA under vårt lilla möte! Jag visste inte att något så fantastiskt fanns och nu fanns det. Jag minns också att jag inte vågade ta en bit till eftersom ingen annan gjorde det. Jag ville så gärna ta en bit till. Det vred sig i hela mitt sinne och det skrek inom mig; TA MER! TA MER!Några år senare var det vardagsmat med kladdkaka. Under en period i åk 9 bakade jag och min kompis Julia kladdkaka varje dag. Ibland flera stycken. Vi åt upp smeten och var tvungna att göra en till. Nummer två åt vi upp medans den fortfarande var varm och sen bakade vi en till som stod i kylen över natten och blev så god till dagen efter att vi åt den till frukost!Ljuvliga kladdkaka! Den klassiska är underbar men idag har jag valt att leka lite med smaken choklad i kombination med lakrits! En ytterst lyckad kombination om ni frågar mig! Men om ni har en chokladkaka med lakritssmak hemma så ät inte upp den innan ni bakat med den. Det gjorde jag och det är jobbigt att behöva springa till affären igen! ;)Det blev riktigt gott. Det blev inte särskilt stark smak men tillräckligt för att liksom förstärka hela kladdkakesmaken!
Jag serverade kladdkakan med jordgubbar, vaniljkesella, lakritsströssel och ett blad thaibasilika som har en liten ton av anis.Mums!!! O

Ingredienser:

100 gram smör/margarin
1 chokladkaka salmiakki
2 ägg
3 dl strösocker
2, 5 dl vetemjöl
5 msk kakao
1,5 tsk vaniljsocker
0,5 krm salt

Smörj och bröa en form med löstagbar kant.
Smält smör på låg värme.
Smält ner lakritschokladen i smöret.
Vispa ägg och socker pösigt och tillsätt sedan smörchokladen.
Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och salt och rör ner blandningen i äggsmeten.
Rör försiktigt tills allt är helt blandat.
Häll smeten i formen och grädda ca 20 minuter i 200 grader!
Servera med vaniljkesella och färska frukter eller bär!

13 kommentarer:

Katja sa...

Oj, va gott det ser ut! Jag har aldrig smakat kombom choklad/lakrits (inte likt mig att vara skeptisk). Det har alltid verkat äckligt tycker jag. Fram tills nu! Får ta och prova faktiskt.

Kul med en chokladsmältare till! Brukar också smälta kakor. Har fått en del finurliga blickar när jag bett diverse cafépersonal att köra mina kakor i micron.. :)

Therése sa...

Underbara kladdkakehistorier du har :) Fattar inte att ni orkade göra flera stycken på en och samma dag, hihihi!! Men det är ju så himla gott!

Linda & Bengtssons Baksida sa...

Vilken härlig "kladdkaketillbakablick" :-)
Min syster gjorde också en kladdkakevariant med lakrits en gång - supergott!

Cecilia sa...

Spännande med lakrits. Ser mycket gott ut!

Remsan sa...

Detta låter ju bara helt enkelt för gott för att vara sant. Kladdkaka med lite lakritssmak, mums!

Sandra sa...

Katja: Åh du måste prova! Det är sååå gott! Särskilt varianten där lakritsen är rinnig och kladdig! mums!

Thérese: Jag förstår inte att vi inte blev gravt överviktiga! haha! Men ork till att baka fanns alltid!

Linda: Visst är det gott?! Underbart!

Cecilia: Ja, det är ett hett tips!

Remsan: Det är det! Du måste prova!

Cupcakesfluffan sa...

så gott, den kakan lär jag gilla då jag älskar lakrits :-)

Fridas kök sa...

Jag har också gjort kladdkaka med Salmiakki och det är verkligen sååå sjukt gott! Kan ju inte bli dåligt när Salmiakki är så gott i sig självt. :-) Ett gott alternativ att servera med vaniljkesella, det har jag aldrig provat - äter alltid grädde till. Ska tänka om nästa gång. :-)

Erika - Bakglädje sa...

Jag vet faktiskt inte om jag någonsinn bakat kladdkaka. Katastrof egentligen eftersom det är så himla gott. Det får bli ändring på det. :-)

cilla sa...

låter spännande, det skall jag testa, härliga fina inlägg, jag gillar denna blogg. kramisar

Sandra sa...

Cupcakesfluffan: Ja, det tror jag du skulle tycka om!

Frida: Ja, Kesellan är ett bra alternativ, det blir lite uppfriskande i allt det söta!

Erika: Nämen! Oj! Jag har nog aldrig hört talas om någon som aldrig gjort det! Hehe! Det är på tiden då!

Cilla: Tack!!!

Filippa H. sa...

JAAA! Gott! Det skall jag testa - lakritssmak är bland det godaste, definitivt!

Sandra sa...

Filippa! Det tycker jag verkligen du ska testa! Genast!!!