tisdag 15 mars 2011

Småländsk ostkaka

Jag har ätit småländsk ostkaka på kafé och hembakad. Men den godaste tycker jag ändå är Frödinges köpt i affären! Och här är originalreceptet! Jag har inte provat det? Någon som vet om det blir lika bra som den köpta?

Ostkorn
3 l mjölk
2 dl vetemjöl
4 gr koncentrerad löpe( 25 droppar), spätt med 16 gr vatten
eller
50 droppar utspädd löpe ( köp på apoteket), då behövs inte vatten

Häll vetemjölet i kastrullen och blanda i mjölken lite i taget så att det inte klumpar sig. Sätt kastrullen på plattan (högsta värme) och värm till 38 grader under omrörning. Dra av kastrullen och blanda i det utspädda löpet. Sätt klockan på 35 minuter. Rör så att löpet är ordentligt fördelat. Låt ystmjölken stå under lock resten av tiden.

Gör sedan knivtestet på koaglet. Ta en kniv och skär i koaglet och lyft så springan öppnas. Vasslen ska inte släppa från väggarna. Då är det bra.
När du ser att vasslen inte släpper, sätt klockan på 10 minuter och börja brytningen med att skära massan i kuber. Rör mycket försiktigt, gärna med den rundade delen av sleven främst.
Rör kraftigare efter hand. När ostkornen känns som kesokorn hälls vasslen av med hjälp av ett durkslag.

Äggblandning
2 st ägg
1 dl strösocker
1,5 msk mjölksocker
1 msk skummjölkspulver
0,5 msk vetestärkelse
1 dl (drygt) vispgrädde
0,5 msk hackad sötmandel
1 tsk hackad bittermandel

Knäck äggen i en skål och vispa lätt. Vispa därefter i de torra ingredienserna. Tillsätt grädden och mandeln. Ostkornen rörs ner i äggblandningen som sedan hälls ner i en kopparform och gräddas i 200 grader i knappt 1 timme. Det går även bra med en aluminiumform ( ca 1kg).

Kajsa serverar ostkakan ljummen med drottningsylt och grädde!

Drottningsylt:

500 gram hallon
300 gram blåbär
400 gram syltsocker med pektin
1 krm natriumbensoat

1.
Lägg hallon och blåbär i en rostfri kastrull. Mosa bären lätt med en potatistöt. Tillsätt syltsocker och rör om.
2.
Låt massan koka upp under omrörning. Koka kraftigt i 2 minuter. Ta ev bort skum och låt sylten svalna i 15 minuter. Rör natriumbensonat med lite av sylten och rör ner det i sylten.
3.
Häll upp sylten på rena varma glasburkar. Sätt på lock och ställ burkarna upp och ner tills de svalnat. Förvara sylten mörkt och svalt.

3 kommentarer:

Maria sa...

Mmm ostkaka, jag gillar också den köpta. Men i julas gjorde min svärfar en hembakad och den var helt fantastiskt god! Vet dock inte vilket recept han använde.

Men jag vet att han hade rätt mycket problem med att få ut tillräckligt med vätska. Men annars var det nog inte så jättesvårt. Gott blev det i vilket fall som helst - godare än den köpta till och med ;-)

Fridas kök sa...

Jag gillar också Frödinges ostkaka, så sugen jag blev på det nu. När jag åker hem till Jönköping brukar jag stanna på vägen i Vrigstad. På Hemköp där kan man köpa Vrigstads lokala ostkaka och den är sååååå god! Godare än Frödinges! :-)

Sandra sa...

Maria! Oj, det receptet får du luska fram!

Frida! Vrigstad alltså! Det ska jag spana in nästa gång jag ska hem till jönköping också! Bra tips!!!