tisdag 29 mars 2011

Grekiskt lantbröd

Jag bakade lite bröd häromdagen. Det var kväll och mörkt och det blev tyvärr inga vidare foton! Men gott blev det i alla fall!
Grekiskt lantbröd

50 gram jäst
2,5 dl mjölk
2,5 dl vatten
2 tsk salt
1 tsk socker
0,5 dl olivolja
8 dl lantbrödsmjöl
4-5 dl vetemjöl

Gör så här:
1. Värm mjölk och vatten till 37 grader och lös upp jästen i den.
2. Tillsätt salt, socker, olja, lantvetemjöl och nästan allt vetemjöl. Spara lite till utbakningen.
3. Jäs övertäckt med bakduk i ca 40 minuter.
4. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den ordentligt. Forma den till 2 runda bröd. Pudra över lite mjöl. Skär några snitt med en vass kniv. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
5. Sätt ugnen på 225 grader. Grädda längst ner i ugnen ca 30-35 minuter. Spraya med ca. 10 minuter mellanrum under gräddningen. Låt svalna på galler under bakduk.

7 kommentarer:

Cupcakesfluffan sa...

Ser himla gott ut :-)

Erika - Bakglädje sa...

Åh, vad gott brödet ser ut.

Karin - Trattoria sa...

ser väldigt gott ut :)

Karin - Trattoria sa...

ser väldigt gott ut :)

Hanna sa...

Åh så gott! Det här får jag ta och skriva upp ;)

Sandra sa...

Ja, vad kul att ni gillar det! Det var jättegott!

lajkesnarn sa...

hur många portioner är det stummpan!! ♥♥♥♥♥♥♥ I ♥ U!!!!!!