fredag 8 april 2011

Aroniamarmelad!

Jag har gjort aroniamarmelad av bären som låg i frysen. De kommer från mammas trädgård och har legat och väntat på att få bli något nu ganska länge! Hon plockade massor förra året. Det är en bra buske eftersom den ger så mycket bär! Att det dessutom är ett av våra nyttigaste bär vi har så är det ju inte klokt att det inte används mer!Receptet hittar du här.

Jag gjorde dock en förändring denna gång och det var att jag stavmixade bären i stället för att stå och pressa sönder dem. Det var ren lathet. Det är ganska hårda skal nämligen. Jag tycker faktiskt att den nästan blev bättre stavmixrad. Men det är ju en smaksak! Marmeladen/sylten blir lite mer purélik och skulle passa fint på vaniljglass. Annars är den en utmärkt marmelad till ostbrickan med sin lite sträva smak!

Fler recept jag tänkte testa:

Aroniasylt med smak av konjak:

1 l aroniabär
2 dl vatten
4,5 dl socker
1 bit kanelstång
0,5 tsk citronsyra
2 tsk vaniljsocker
2 msk konjak
(0,5 krm natriumbensoat)

1. Skölj bären och låt dem rinna av. Lägg dem i en gryta med vatten och kanelstång. Låt bären koka på svag värme i ca 20 minuter. Tillsätt socker och låt koka i ytterligare 10 minuter.
2. Skumma sylten väl. Rör i citronsyra, vaniljsocker och konjak. Tillsätt också natriumbensoat utrör i lite av sylten om du har dåliga förvaringsutrymmen.

Läcker gelé
1 kilo aroniabär
3 dl vatten
900 g socker/liter avrunnen saft
3-4 tsk pektinpulver, certo
1 krm citronsyra
3 msk socker

1. rensa och skölj bären. Koka bär och vatten i ca 15 minuter.
2. sila saften genom silduk och mät upp den avrunna saften. Låt den koka upp. Skumma noga.
3.Blanda pektin, citronsyra och 3 msk socker. Rör ut det i lite av saften. Blanda ner i resten av saften.
Låt koka i 3 minuter och skumma sedan väl.
4. äll gelén i rengjorda burkar. Fyll till bredden. Låt stå till nästa dag.
5. Paraffinera och täck med lock!


Lite fakta:
"Aronia är rik på vitamin A, E, B2 och C.

Aroniabär innehåller riktigt av antioxiderande fenolföreningar. Antioxidanter tros kunna förebygga allvarliga sjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar. Bland dessa märks särskilt antocyaniner.
Aroniabär är ett av de bär som innehåller mest av de antioxiderande antocyaninerna. Andra bär som också innehåller mycket antocyaniner är blåa vindruvor, blåbär, tranbär, svarta vinbär, och björnbär.

Det finns moderna studier som pekar på antocyaniner kan förebygga hjärt- och kärlsjukdomar, en annan studie har också pekat på att de kanske kan förebygga typ-II diabetes och vara till hjälp för personer med diabetes att hålla blodsockret under kontroll. I den studien användes körsbär. Det är möjligt att de motverkar onödigt i åldrande i huden och andra delar av kroppen och skyddar nervsystemet. En hel del pekar på att antocyaniner verkar antiinflammatoriskt och kan skydda nervsystem och kärl.

Aronia innehåller 1,5 mg% järn och 3-5 gånger mera jod än hallon, jordgubbar och äpple. Aronia rekomenderas även vid sköldkörtelrubbningar, luftrörsbesvär, anemi, allergier och reumatism.

Aronia innehåller rikligt med för kroppen viktiga mineraler och fler fenolföreningar än några andra bär. Fenolföreningarna inverkar på flera enzymers funktion, dämpar infektions-och allergisymptom samt tillväxt av bakterier och virus. De har en gynnsam inverkan på immunsystemet och håller kapillärerna i skick. Aronia har använts i Ryssland som halvofficiell blodtrycksmedicin."

8 kommentarer:

Cupcakesfluffan sa...

Låter spännande med aroniabär, det har jag aldrig ätit

Maria sa...

Känner mig jättedum, har aldrig hört talas om de här bären. Men spännande att fått lära sig ngt nytt :-)

Anonym sa...

[url=http://creditscore.creditcompliance.com]Credit Score[/url]

Cecilia sa...

Vad kul, jag har velat prova på aronia efter att ha läst om dem, men inte sprungit på dem. Borde kanske plantera en buske och få till så här fin marmelad!

Anonym sa...

Aronia är väldigt vanliga runt skolor och lekplatser efter som det är en snabbväxande buske med ätliga bär. Så har man ingen egen buske så är det väldigt lätt att få tag på bär ändå. Ett tipps är att frysa bären innan man använder dem, då försvinner den beska smaken.

Henny sa...

Idag har jag testat aroniabär för första gången. Sylten blev jättegod även om det recept jag fick var något annorlunda (ingen kanel t ex) Provat nog ditt nästa gång.
Jag har länkat till din blogg och lånat en del av din beskrivning av bärens nyttighet.

Anonym sa...

Dom aronia bären Som är ätliga växer i klasar, dom buskarna runt lekplatser är oftast den sorten som inte är äkta aronia bär, och dom bären växer mer en och en. Inte i klasar, har en.jättebuske med massor av bär så tänkte testa att göra marmelad och gelé på dom i år.

Ylva Coughlin sa...

Har i många år gjort marmelad av Aroniabären, men i stället för kanel så har jag några "rutor" mörk choklad i. Det blir underbart gott bl.a till ost!
Bar ett litet tips! Ylva