fredagen den 29:e april 2011

Askungen!

Nu har jag varit på kollationering och det kommer bli sååå kul att få spela musikal i sommar! Alla som har vägarna förbi Skåne måste komma och titta!!! Mig ser ni i rollen som Askungens Gudmor!Det blev lite kollationeringsmuffins som jag bjöd på! Betyget blev mycket bra och alla muffins tog slut!Receptet vet jag inte om det finns...Jag hade lite bråttom när jag svängde ihop smeten och måttade inte med några mått utan hällde i lite ingredienser på känn!

torsdagen den 28:e april 2011

Kollationeringskakor

Imorgon ska jag på kollationering med Askungen. För er som inte vet vad kollationering är så är det när en ensemble träffas för första gången och läser igenom manus, får veta vilka alla de andra är. Sjunger igenom låtar och kanske tar mått till kostymer m.m.Jag kom på den eminenta idén att baka kollationeringskakor eller kola-cho-leringskakor! Småkakaor med choklad och kola helt enkelt!För om det är något man måste göra på en kollationering så är det fika! Annars kan man inte kalla det en riktig kollationering! Det är min bestämda åsikt!

Receptet är en variant av detta som jag provade i höstas. Jag hittade det på Söta Saker och det är ett av mina absoluta favoritrecept! Världens godaste kakor! :)
Tyvärr så blev det alldeles för få så dessa får jag nog behålla hemma och så får det bli någon slags kola-cho-nerings-mini-muffins till morgondagen! Ja, men vad för det? Alla anledningar till att få baka duger för mig!!! Det kan också vara så att de är så goda att jag och Staffan har råkat äta upp några så att det inte finns tillräckligt många kvar av den anledningen. Men det är ju ingenting jag skulle säga högt!

Kola-cho-leringskakor:

2 dl hackad choklad
1 msk smör
1 dl socker
1 äggvita
1 tsk vaniljsocker
1½ dl vetemjöl
en nypa salt
1 tsk bakpulver
5 gräddkolor, hackade
ev. 1 msk vatten
kakao till garnering

Spara en dl av den hackade chokladen och smält den andra decilitern i ett vattenbad. Blanda smör och socker ordentligt och vispa sedan i äggvitan och vaniljsockret. Rör i den smälta chokladen. Blanda mjöl, salt och bakpulver för sig och rör ner i smeten. Rör eventuellt ner en msk vatten om smeten känns för torr. Blanda sist ner det resterande chokladhacket och kolan. Klicka ut till små bollar på plåt med bakplåtspapper. Grädda i 175 grader i 10 minuter och sikta sedan över lite kakao över varje kaka med hjälp av en tesil.

söndagen den 24:e april 2011

Bröllop!

Igår vankades det bröllop för Hanna och Robert! Jag stod för bakverken och här kommer lite bilder från dagen/kvällen!!!Det bjöds på mingel och champagne efter vigseln!
Söt dukning där bordsplaceringen var en påse godis!
Rött, rosa och vimplar var ett genomgående tema för dekorationerna!
På kvällen fick gästerna äta från kak- och godisbuffén!
Cake Pops i minicupcakesform!
Minimuffins med citronsmak
Hjärtformade macarons med hallonmousse!Bröllopstårtan var helvit och dekorerades med vimplar!
Tårtan bestod av Hallonkladdkaka fylld med chokladmousse och spacklad med hallonsmörkräm!
Lilla Lee hjälpte mig att dekorera tårtorna och utan att någon kan tycka annorlunda så är nog Lee kvällens sötaste sötsak!
♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
...och så levde de lyckliga i alla sina dagar!

lördagen den 23:e april 2011

Sneak peak!

De senaste tre dagarna har jag ägnat åt bakning i större utsträckning än någonsin förr! Från morgon till kväll har jag fixat och donat i köket!

Varför? Jo, det vankas bröllop förstår ni! En av mina barndomsvänner ska gå och gifta sig idag och jag fick äran att göra både bröllopstårtor och kakbord!!!Aldrig tidigare har jag nog bakat så mycket men ätit så lite av det... Nåväl! Ikväll ska jag ju smaka och då får vi hoppas att allt smakar bra och sitter ihop som det ska!!!

Jag har inte riktigt haft tid att fota grejerna, utan det gör jag på plats! Så detta är bara en liten Sneak peak!

Nä... Hunden har varken med bröllop eller bak att göra. Men hon fick vara med ändå som den sötsak hon är!!!

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

måndagen den 18:e april 2011

Förslag på fyllningar!

Ja, det är mycket chokladkakor nu! Nyhetens behag ni vet! Just nu testar jag lite olika fyllningar! Tar vad jag har hemma och ser vad som kan tänkas bli gott!
Lakritsströssel
Jordgubbsströssel
Nötcreme
Torkade tranbär
Kolaströssel

Vad skulle ni vilja fylla en chokladkaka med???

lördagen den 16:e april 2011

Här köper du chokladkakeformar!!!

En variant: Här
Nästa variant: här och här. Det är den jag har!!! Kanske för att den var billigast och passar en numera arbetslös hobbybakare med 0 kr i inkomst... (Jo, handläggningstiden är sån på a-kassan. Jag blev arbetslös 31 januari och har fortfarande inte sett skymten av någon ersättning!!!)

Chokladkaka med solrosfrön!

Ett tips jag vill ge är chokladdoppade solrosfrön! Det är supergott! Därför valde jag att göra en chokladkaka av mörk choklad fylld med just solrosfrön. Men det blir också mumsigt smågodis att blanda solrosfrön med smält choklad och klicka ut små praliner!Omslaget är en bit tapet och jag valde naturtoner för att jag tycker det passade fint med solrosfröna!Mums!

fredagen den 15:e april 2011

Glutenfria och nyttiga Äppelmuffins

Glutenfria och nyttiga äppelmuffins!!!

8 st
ca 6 dl mandel (5 dl mandelmjöl)
2 röda äpplen
3 ägg
4 tsk kanel
1 tsk vaniljsocker
2 msk agavesirap

1 dl hackad mandelSätt ugnen 175 ° c. Gör mandelmjöl genom att lägga skållad mandel i mixer och köra någon minut. Skölj äpplena och skär i mindre bitar. Vispa ägg med kanel, vaniljsocker och agavesirap. Tillsätt mandelmjöl och hackat äpple. Fördela blandningen i muffinsformar och strö lite hackad mandel över. Grädda i ca 20 minuter eller tills de har fått en fin färg.

onsdagen den 13:e april 2011

Hemmagjord chokladkaka!


Världens enklaste, men åh så fint!

Jag har gjort egen chokladkaka. Det kommer bli finaste påskpresenten i år!
Till min chokladkaka använde jag mig av vit choklad och polkagriskross.
Jag smälte chokladen. Krossade polkagriskarameller. Blandade ihop och fyllde formarna. Sedan tog jag aluminiumfolie och klädde kakan i. Jag hittade två rosa färger av silkespapper och klädde den med. Sedan klippte jag ut en kanin ur lite fint papper och dekorerade med ett snöre!!!

Kall spenatsoppa

Kall spenatsoppa

2 portioner

2 avokados
1 röd paprika
100 gram färsk spenat
1-2 msk hackad färsk koriander
2 tsk pressad citronsaft
4 dl vatten
röd eller grön chili efter smak

2 msk norialgblad och sesamfrön
ev. ägg

Dela avokadorna, ta bort kärnorna och gröp ur dem.
Skär paprikan i bitar.
Lägg avokador, paprika, spenat, koriander och citronsaft i en matberedare och kör i någon minut.
Tillsätt vatten och kör ytterligare någon minut,
Hacka chili och lägg i efter behov och smak.
Häll upp soppan i tallrikar och strimla över norialger och sesamfrön.
Ät eventuellt ett hårdkokt ägg till.

tisdagen den 12:e april 2011

Glutenfri Müsli

Den här müslin tar lång tid att göra så jag rekommenderar att man börjar på förmiddagen! Den är dock riktigt god så den är värd sin tid i ugnen! :)Den är alldeles glutenfri och gjord på nötter, frukt och frön!Jag var lite sen på att sätta igång den och ville inte sova med ugnen igång så jag tog ut den tidigt. Det gjorde den lite seg, vilket jag inte har något emot. Tvärtom! Den passar riktigt bra till fruktsallad! Mums!

Glutenfri müsli

1 plåt
1 äpple
skalet av 1 apelsin
5 torkade dadlar
3 msk honung
1 tsk kanel
1 dl solrosfrön
1 dl mandel
1 dl paranötter
1 dl hasselnötter
1 dl pumpafrön
0,5 dl solrosfrön
0,5 dl linfrön
0,5 msk solrosolja

Sätt ugnen på 125°c. Skär äpplet i bitar. Lägg äpple, rivet apelsinskal, dadlar, honung, kanel och solrosfrön i en matberedare och mixa i någon minut. (Jag använde stavmixer). Lägg massan i en stor skål.

Lägg mandlar, paranötter och hasselnötter i matberedaren och mixa hastigt i några sekunder. Det ska vara grova bitar. Blanda nöthacket, pumpafrön, solrosfrön och linfrön med massan.

Smörj en ugnsplåt med solrosolja, bred ut blandningen och platta till. Sätt in plåten i ugnen i 1 timme, sänk till 50°c och låt stå 6-8 timmar att torka. Ta ut plåten och bryt müslin i småbitar. Förvara i en burk med lock!

måndagen den 11:e april 2011

Grönsaksjuice

Den här detoxjuicen dricker jag kanske mer för nyttighetens skull än för att den var god. Eller är den god? Jag har lite svårt att bestämma mig... Den smakar mest av gurkan! Tänk att gurka har en så dominant smak?

Den ska vara bra att dricka till frukost eller som mellanmål. Den har en energigivande och renande effekt. Juicen sätter igång din matsmältning. Det bästa är att göra den i en råsaftscentrifug. Men vi som inte har sådana prylar gör den i stället i en matberedare eller med en stavmixer. Sen är det bara att sila och dricka upp!!!

1 portion

2 morötter
2 stjälkar bladselleri
1/2 gurka
2 nävar färsk bladspenat
2 stjälkar färsk bladpersilja
en näve alfalfagroddar
2 dl vatten

Mixa morötter, selleri och gurka i någon minut tills allt är finfördelat. Lägg i resten av ingredienserna och mixa i några minuter. Sila ut all juice ur purén. Häll upp juicen i glas och servera!

Nyttigheter!

Mitt bland allt socker och mjöl tänkte jag ge min kropp en liten detox. Jag har alltid ont i magen och har utslag och eksem som blir allt mer återkommande. På allergimottagningen kom de fram till att det var något jag inte tål. De vet bara inte vad. Jag fick utslag på vete och råg på pricktestet, men blodprovet visade ingenting. Så, det bästa sättet är att försöka ta reda på vad jag inte tål på egen hand.

Jag tänker därför göra en detoxdiet som utesluter all gluten! Den utesluter också de flesta mjölkprodukter, dock inte get- och fårost (eftersom kroppen tydligen har lättare att bryta ner det än komjölksprodukter). Förutom detta är det något av en vegandiet! Passar mig! När dieten är klar kan man börja ta in olika saker i kosten igen och förhoppningsvis kunna upptäcka vad man reagerar på eller inte!

Igår åkte vi och storhandlade och det har aldrig sett så fantastiskt tilltalande ut på rullbandet när all mat blippade förbi kassörskan!!! Jag har köpt saker jag aldrig tidigare smakat såsom svartrot och kålrabbi. Det blir massor av frukt och smoothies och nytänkande matlagning!

Dagens meny bestod bland annat av:

Soygurt med fruktsallad och blandade hackade nötter!
Persika, banan och jordgubbssmoothie
Grönsaksjuice
Pumpaspagetti med tomatsås

Just nu har jag en plåt med hemmagjord müsli i ugnen och det luktar verkligen så sjukt gott! Varför har jag aldrig gjort min müsli själv förut? Mmm... Lämnar receptet imorgon. Det är en långkörarplåt. Tar flera timmar att torka!!!

söndagen den 10:e april 2011

Sånt man blir glad av!

Staffan himlar med ögonen och skrattar lite åt mig när jag likt ett barn öppnar mitt paket fyllt med nya baksaker! Varför? Jo, jag hoppar upp och ner och beter mig som ett litet barn på julafton. Det är ju sååå kuuuul! Det mig glad och jag får inspiration till att vara kreativ!För kan man annat än att bli glad av 2 kilo mörk choklad? Non temp så att man vet att slutresultatet inte kommer vara förstört dagen efter?!
Överföringsark till lyxiga chokladpraliner? Tre olika sorter! Åh!!! Ska bli kul att använda! Jag har aldrig haft detta förut! Hur fina kommer inte pralinerna bli liksom! Lyx!!!
Och sist men inte minst - formar att gjuta egna chokladkakor i!!! Detta är nog det jag hoppar mest över! Jag vet inte varför det känns så kul att göra egna chokladkakor. Men det är något som jag inte tidigare tänkt att man överhuvudtaget kan göra själv. Extra kul! Det medföljde även fina förpackningar till chokladkakorna som man kan ha. Men jag kommer nog göra egna!!! Perfekta presenter att ge bort!

Sakerna hittade jag på chokladgallerian.se!
♥ ♥ ♥
<3