måndag 26 juli 2010

Blåbärskladdkaka

Jag läste i senaste numret av Baka att man kan äta blåklocka. Ja, man kan ju äta massvis med blomster i sallad och bakverk. Jag tycker jättemycket om blåklockor. Det är en av mina favoritblommor. Ut och plocka blåbär och blommer tänkte jag och så fick det bli och här kommer resultatet:Blåbärskladdkaka med blåklocka!

Ingredienser:
2 ägg
100 g smör
200 g blåbär
3 dl strösocker
1,5 msk vaniljsocker
2 dl mjöl
0,5 dl potatismjöl
ev. lite hackad mörk choklad, kan uteslutas
5 kvistar blåklockor
ev. flytande timjanhonung

-Vispa ägg och strösocker tills det blir luftigt och fluffigt.
-Häll blåbären i en skål med vaniljsockret och kör till mos med en stavmixer.
-Smält smöret.
-Rör ihop äggsmet, blåbär och smör.
-Tillsätt mjöl och potatismjöl.
-Rör till en jämn smet.
-Hacka och tryck i lite bitar mörk choklad i kakan. Går även bra utan.
-Grädda i 200 °c i ca 30 minuter.
-Låt kakan svalna något.
-Garnera med blåklockor och servera med lite flytande timjanhonung och färska blåbär!
-Vaniljglass eller grädde smaksatt med citron passar också alldeles ljuvligt till!

Den blev verkligen så supergod den här kakan. Kraftig smak av blåbär. Jag brukar annars tycka att blåbärskakor typ muffins och sånt smakar alldeles för lite av blåbär. Men så är alltså inte fallet här! Mums!

Staffan gjorde en jättegod apelsinsås på honung och pinjenötter. Men den står sig faktiskt jättebra själv också eftersom den hade en så frisk och god smak!

2 kommentarer:

sana sa...

Riktig gott de se ut!!
lyxiga med blommorna tycker jag ;=)
ha en bra sommar.
kram..Sana

Sandra sa...

Det var verkligen jättejättegott! Rekommenderar starkt detta recept!!! KRAM