lördag 24 juli 2010

Donuts

Ett enkelt sätt att se om en donut blivit bra eller inte är den vita randen längs sidan. De flesta av mina donutsar fick inte någon rand. De blev dock ganska goda ändå. la probleme var att jag inte mjälade jäsplåten (slår mig själv i huvudet) så de fastande såklart och så förstörde jag den finfina jäsningen. Förstör man jäsningen så förstör man också den stackars donutens möjlighet att svälla på rätt sätt när den friteras... Att jag eventuellt inte hade rätt temp på oljan gjorde nog inte saken bättre. Nåväl! De gick ner!

Ingredienser

10 gram jäst
1 msk vatten, ljummet
75 gram smör
4 dl mjölk
1 dl strösocker
1 tsk salt
2 st ägg
12 dl vetemjöl

Glasyr
75 gram smör
5 dl florsocker
4 msk vatten
karamellfärg, röd
strössel
1 l rapsolja, till fritering

Tillagning

Ca 20 stycken

1. Lägg jästen i en bunke och häll över fingervarmt vatten, 37 grader,
och lös upp jästen i vattnet.

2. Smält smöret i en kastrull, häll över mjölken och låt det svalna till
37 grader.

3. Häll degvätskan över jästen och tillsätt socker, salt, ägg och ca 6 dl
av mjölet.

4. Rör ihop till en slät smet, tillsätt sedan resten av mjölet, lite i taget.
Knåda degen ett par minuter och låt den sedan jäsa till dubbel storlek i ca
en timme.

5. Stjälp upp degen på mjölat bakbord, kavla ut den till en ca 1 cm
tjock platta. Ta med hjälp av utstickare ut rundlar och tag ur ett hål i mitten
på varje rundel. Låt dem sedan jäsa till dubbel storlek.

6. Hetta upp oljan till ca 180 grader i en gryta. Fritera de jästa ringarna
vackert gyllenbruna ca 1 minut på varje sida.

7. Låt donutsen rinna av på hushållpapper.

8. Smält smöret till glasyren och låt det svalna. Rör i florsocker, vatten
och hushållsfärg. Doppa donutsen i glasyren och dekorera med strössel.

2 kommentarer:

Max sa...

Hej! Jättebra recept!

Gjorde exakt som det stod, men då vart munkarna väldigt torra och ganska bruna. 1 minut i grytan var för mycket, så jag provade med 40 sekunder och det funkade utmärkt. Det vart en bra yta med mjuk (men inte kladdig) insida.

REKOMMENDERAS! :)

Sandra sa...

Hej max!

Vad bra att de blev lyckade! Ibland måste man anpassa recepten lite efter hur ens egen spis fungerar!

Hoppas det smakade fint!