Ingredienser
10 gram jäst |
1 msk vatten, ljummet |
75 gram smör |
4 dl mjölk |
1 dl strösocker |
1 tsk salt |
2 st ägg |
12 dl vetemjöl | ||
Glasyr | ||
75 gram smör | ||
5 dl florsocker | ||
4 msk vatten | ||
karamellfärg, röd | ||
strössel | ||
1 l rapsolja, till fritering |
Tillagning
Ca 20 stycken1. Lägg jästen i en bunke och häll över fingervarmt vatten, 37 grader,
och lös upp jästen i vattnet.
2. Smält smöret i en kastrull, häll över mjölken och låt det svalna till
37 grader.
3. Häll degvätskan över jästen och tillsätt socker, salt, ägg och ca 6 dl
av mjölet.
4. Rör ihop till en slät smet, tillsätt sedan resten av mjölet, lite i taget.
Knåda degen ett par minuter och låt den sedan jäsa till dubbel storlek i ca
en timme.
5. Stjälp upp degen på mjölat bakbord, kavla ut den till en ca 1 cm
tjock platta. Ta med hjälp av utstickare ut rundlar och tag ur ett hål i mitten
på varje rundel. Låt dem sedan jäsa till dubbel storlek.
6. Hetta upp oljan till ca 180 grader i en gryta. Fritera de jästa ringarna
vackert gyllenbruna ca 1 minut på varje sida.
7. Låt donutsen rinna av på hushållpapper.
8. Smält smöret till glasyren och låt det svalna. Rör i florsocker, vatten
och hushållsfärg. Doppa donutsen i glasyren och dekorera med strössel.
2 kommentarer:
Hej! Jättebra recept!
Gjorde exakt som det stod, men då vart munkarna väldigt torra och ganska bruna. 1 minut i grytan var för mycket, så jag provade med 40 sekunder och det funkade utmärkt. Det vart en bra yta med mjuk (men inte kladdig) insida.
REKOMMENDERAS! :)
Hej max!
Vad bra att de blev lyckade! Ibland måste man anpassa recepten lite efter hur ens egen spis fungerar!
Hoppas det smakade fint!
Skicka en kommentar