lördag 24 juli 2010

Månadens sötsak på tema amerikanskt


Månadens sötsak har tema amerikanskt. Cupcakes är ju så superamerikanskt. Hamburgare också. Likaså The Big Apple eller varför inte Peanut Butter Cups? Sweet Berrie Pies är också på listan över vad jag tycker är amerikanskt. Så jag passade på att göra allt på en gång. Om något är typiskt amerikanskt så är det väl också att göra mycket av allt?

Jag lät dessutom en tvättäkta amerikan komma över och äta upp alltihopa! Nu är det inte mycket kvar efter kvällens kalasande ska ni veta! Tack Maria och Jeremiah för besöket!!!

Jag gjorde en grundsmet som jag sedan smaksatte på olika sätt. Mest nöjd är jag med mina roscupcakes. Jag kan inte se mig mätt på dem! ;)


Här kommer mina bilder:Alla på en gång!Hamburger cupcake med "pommes" (egentligen chips i pommesform!)Schackcupcakes som jag kallar: Check this out! Big Apple. Eller Small apple snarare med liten söt mask!Min favvo: Roscupcakes. Skulle se sååå fina ut på ett bröllop till exempel!Peanut Buttercup Cupcakes!Sweet Berrie Pie Cupcake!
______________________________________________________
Grundrecept:
5 dl vetemjöl
3 ägg
25 g olja (el. smör)
2 dl havremjölk
2 1/2 dl socker
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1 msk vaniljsocker

Placera 12 stora formarpå en plåt/muffinsplåt. Blanda mjöl, (kakao), bakpulver och salt. Hacka chokladen i små bitar. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Smält smöret och rör ner i äggsmeten. Tillsätt sedan havremjölk, mjölblandning och smaksättning. Fördela smeten i 12 stora pappersformar. Grädda mitt i ugnen ca 16 minuter. Låt svalna och dekorera!

200°c ca 10 min.

Frosting:
60 g mjukt smör
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk färskpressad citron, saften
100 g Philadelphiaost
Några droppar valfri karamellfärg

Gör så här

1. Vispa smör, florsocker, vaniljsocker och citronsaft krämigt.

2. Vispa i Philadelphiaosten.

3. Färga glasyren i olika färger med karamellfärg eller behåll den vit.

4. Bred den på cupcakesen

Alternativ 1: Hamburgermuffins!
Dela smeten i två delar.
Blanda i 1/2 dl kakao i den ena smeten. Fyll formarna till hälften. Strö på sesamfrön på toppen av den ljusa smeten.
Dela de ljusa muffinsarna så att de blir hamburgerbröd.
Skär ut rundlar av chokladmuffinsarna och använd som burgare.

Blanda floursocker och vatten samt karamellfärg. Spritsa grön karamellfärg i botten som sallad och röd och gul på som ketchup och senap samt smält ev. vit choklad som en ostbit!

Alternativ 2: Schackmuffins
Dela smeten i två delar. Blanda i 100 g smält mörk choklad i ena smeten och 100 g vit choklad i hälften. Smeten ska bli ganska fast. Spritsa ut smeten i ringar, varannan färg, i formarna så att det blir rutigt eller randigt när den sedan är färdiggräddad!
Blanda vatten och floursocker och spritsa ut rutor på färdiggräddade muffins. Blanda floursocker, kakao och vatten och spritsa ut mellan de vita rutorna så att ett schackmönster uppstår!

Alternativ 3: Äppelmuffins
Hacka små bitar av äpple och blanda ner i smeten. Blanda eventuellt i 1 msk kanel i smeten.
Gör en frosting och bred på den färdiggräddade muffinsen. Ta vanligt strösocker och blanda med grön karamellfärg tills det är helt jämnt fördelat. Doppa cupcakesen i sockret så att det blir helt jämnt. Gör en pinne till äpplet av choklad och ta ett par fina blad och tryck i bredvid pinnen. Ta en liten godismask som får sticka ut huvudet ur cupcaken för en söt effekt!

Alternativ 4: Rosmuffins
Blanda i 3 msk rosenvatten i smeten samt smält 100 gram vit choklad med jordgubbsmak och blanda i smeten. Vispa grädde med mycket floursocker och spritsa ut över den färdiggräddade muffinsen. Ta pralinformar, helst i rosform, och smält vit choklad och tryck i en torkad jordgubbe i varje pralinform! Strössla ev. på lite rosa och vita sockerkulor på.

Alternativ 5: Peanut Butter Cup Cupcakes!
Blanda i 1/2 dl jordnötter i smeten samt en klick smält choklad i varje form. Eventuellt en bit kolafudge i varje form. Spritsa på grädde. Strössla på kolaströssel och tryck fast en liten Peanut Butter Cup på varje muffin.
30 st.
2 cups milk chocolate chips
2 tablespoons shortening
1/2 cup butter
1/2 cup crunchy peanut butter
1 cup confectioners' sugar
2/3 cup graham cracker crumbs

  1. In 1-quart saucepan combine chocolate chips and shortening. Cook over low heat, stirring occasionally, until melted and smooth (3 to 5 minutes).
  2. Loosen top paper cup from stack, but leave in stack for greater stability while being coated. With small paint brush, coat inside top cup evenly with about 1 teaspoon melted chocolate to about 1/8-inch thickness, bringing coating almost to top of cup, but not over edge. Repeat until 30 cups are coated; refrigerate cups.
  3. In 2-quart saucepan combine butter or margarine and peanut butter. Cook over medium heat, stirring occasionally, until melted (4 to 6 minutes). Stir in confectioners' sugar and graham cracker crumbs. Press about 1/2 tablespoon filling into each chocolate cup.
  4. Spoon about 1/2 teaspoon melted chocolate on top of filling; spread to cover. Freeze until firm (about 2 hours) carefully peel off paper cups. Store refrigerated.
Alternativ 6: Red Berrie Pie Cupcake
Blanda i 1,5 dl röda vinbär i smeten.
Gör små minipajer i minibakformer och dekorera muffinsarna med spritsad grädde och en nedtryckt paj på toppen! Strö eventuellt lite färska bär på!

Mini Berrie pies:
1 sats mördeg
  • 200g smör
  • 1 1/4 dl socker
  • 4,5 dl vetemjöl
  1. Skär fettet i tärningar.
  2. Blanda hastigt ihop mördegen (enklast i en matberedare).
  3. Slå in degen i plastfilm och kyl den i frysen några minuter så går den lättare att kavla ut.
  4. Nu är mördegen redo att användas.
Kavla ut mördegen tunt och tryck ut runda former med till exempel ett glas. Lägg degen i formen. Gör små längder av överbliven deg att korsa ovanpå pajen.
Fyllning: 2 dl röda bär. 1 dl socker. 2 msk vaniljsocker. Koka ihop och fyll pagerna!
Grädda i ugnen i ca 12-15 minuter!


Inga kommentarer: