lördag 24 juli 2010

Månadens sötsak tema kärlek

Då var det dags igen att skapa bidraget till Månadens sötsak som finns hos Söta saker!

Månadens tema är kärlek och vilken dag passar inte bättre att baka på då om inte Alla hjärtans Dag!? Jag gjorde en rosenformad kaka med passionfruktsmak och till det fick det bli jordgubbsmousse och kärlekste!

Passionerad sockerkaka:Ungstemp: 175°c
50-75 gram (mjölkfritt)smör
2 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk (äkta)vaniljsocker
1 dl(ca 3 stora frukter) fruktkött från passion
o,5 dl vatten

Smörj och bröa en avlång form eller rund hålform, ca 1 1/2 liter.
Smält matfettet och låt det svalna. Eller låt det ligga framme i rumstemperatur tills det blir mjukt och smidigt.
Vispa ägg och socker poröst.
Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker.
Rör ner blandningen i äggsmeten. Tillsätt matfettet, frukt och vätskan.
Rör om tills smeten är jämn och slät. Häll den i formen.
Grädda sockerkakan i nedre delen av ugnen 40-50 minuter!

Glasyr:
1 dl floursocker
1 msk vatten
1 droppe röd karamellfärg

Blanda ingredienserna och pensla jämnt över kakan!

Sockerströssel:1 dl strösocker
4 droppar röd karamellfärg

Rör runt sockret och karamellfärgen tills det fördelats helt jämnt.
Strö sockret över kakan innan glasyren hunnit torka så att det fastnar fint!

Jordgubbsmousse:1,5 dl jordgubbar (upptinade om frysta)
4 msk vatten
2 msk maizena
2 dl (laktosfri)vispgrädde

Mixa jordgubbarna till en jämn smet.
Blanda jordgubbar med vatten och maizena i en kastrull och koka under omrörning tills det tjocknar. Låt svalna.
Vispa grädden hårt.
Vispa i jordgubbskrämen.

Spritsa ut moussen fint och servera till kakan!

Inga kommentarer: