Goda nybakade kanelbullar
Ingredienser:
Deg:
- 25 g jäst för söta degar
- 75 g smör eller margarin
- 2 ½ dl mjölk
- ½ dl socker
- 1 krm salt
- 1 tsk malen kardemumma
- ca 7 dl vetemjöl
Fyllning:
Pensling:
Utrustning du behöver:
- 25 st bullformar
Gör så här:
Smula ner jästen i en degbunke.
Smält matfettet och tillsätt mjölken och låt det bli fingervarmt, 37 grader.
Rör ut jästen i lite av degvätskan och tillsätt sedan resten. Tillsätt salt, socker och kardemumma och rör om.
Använd gärna elvisp med degkrokar eller hushållsmaskin för att arbeta in allt vetemjöl i degen. Degen ska bli mjuk och smidig. Låt jäsa 30 minuter övertäckt.
Gör fyllningen. Rör ihop matfett, socker och kanel.
Kavla ut degen till en rektangulär platta, ca 20 x 50 cm. Bred på fyllningen och rulla ihop. Skär ca 1 ½ cm tjocka skivor och lägg dem i bullformar med snittytan uppåt. Låt jäsa ca 30 minuter.
Vispa upp ägget med vanlig visp och pensla försiktigt på bullarna (inte trycka hårt). Strö över pärlsocker.
Grädda mitt i ugnen i 225 grader i 8-10 minuter eller i varmluftsugn 200 grader i 10-12 minuter.
Bred ut fyllningen på degen och rulla sedan ihop.
Efter att du rullat ihop degen med fyllningen skär du degen i 1 ½ cm tjocka skivor.
Lägg skivorna med snittytan uppåt i bullformar.
Tips:
Bullarna går bra att frysa! Det går bra att göra dubbel sats (eller fler)!
Variationstips:
Kanelen i fyllningen kan bytas ut mot kardemumma eller vaniljsocker, så blir det kardemummabullar respektive vaniljbullar istället! En annan god fyllning: Blanda ihop 50 g margarin, 2 dl hallon och 200 g mandelmassa (riv mandelmassan med rivjärn).
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar