torsdag 29 juli 2010

Kaka av saftresterna!

Jag har bakat lite kaka inför morgondagens jobbmöte. Det är sista mötet innan några slutar jobba i butiken. Min chef är vegan och jag hade en massa rester kvar från saftkokandet som jag tyckte var synd att slänga. Det fick bli en Aronia- och rabarberkaka! Matchar saften otroligt bra! Det blir som en uppföljning på mitt bidrag till Månadens sötsak!
Nu tänkte jag att det var dags att använda mina fina bakformar. Jag har ju sparat och sparat på dem i all evighet för att de är fina och jag har inte velat göra åt dem. MEN det går ju köpa nya och nu passar det med finformar vid detta tillfälle! Det jag blev lite besviken på är att det står att formarna tål upp till 230°c. Jag hade bara 200°c men ändå blev de brända i kanten. Kanske beror det på att jag har gasugn. Men ugnen är ny och temperaturen ska vara välreglerad... Nåväl...
Jag hade inget floursocker hemma och jag pallade inte att gå och köpa så jag skippade att göra glasyr. Här har jag använt vaniljsocker och pudrat på lite fina mönster på kakan! Enkelt men fint!
Recept:

Vegansk rabarber- och Aroniakaka
Ingredienser:
1 dl olja
4 msk äppelcidervinäger
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
6 dl rabarber- aroniamos
3 dl strösocker
1,5 msk vaniljsocker
2 dl mjöl
0,5 dl potatismjöl


-Vispa äppelcidervinäger, olja och strösocker.
-Blanda i bakpulver och bikarbonat och låt det stå och svälla upp.
-Häll rabarber och aronia i en skål med vaniljsockret och kör till mos med en stavmixer.
-Tillsätt mjöl och potatismjöl.
-Rör till en jämn smet. Fördela i en rund form eller två avlånga.
-Grädda i 200 °c i ca 20 minuter.
-Låt kakan svalna något.
-Pudra floursocker över kakan och servera med vaniljkesella, glass eller grädde!

onsdag 28 juli 2010

Månadens sötsak - Två smaker - Rabarber- och aroniasaft!

Till månadens sötsak är det Två smaker som gäller. Jag valde att kombinera Rabarber med Aroniabär! 

Jag gjorde Saft på dessa smaker! Supergod blev den. Lite för söt så nästa gång ska jag minska på sockret.
Recept:
Rabarber- och Aroniasaft
1 l aroniabär - frostbitna
2 l rabarber
7 dl vatten
5-6 dl socker per liter avrunnen saft
1/2 tsk konserveringsmedel om så önskas.

Koka bär och frukt med vattnet i ca 10 minuter
Låt bären rinna av i en saftsil i ca 30 minuter. Rör inte.
Låt den avrunna saften koka upp med sockret.

Skumma av saften och häll upp i rena, varma flaskor!

Spenatbröd

Det här brödet blev verkligen super! Nyttigt är det också! Det smakar inte så jättemycket av spenaten men det tycker jag inte gör någonting!
Recept:

2bröd

Ingredienser

  • 25 gram jäst
  • 5 dl vatten 37 °c
  • 1 msk salt
  • 2,5 msk olivolja
  • 150 g förväld spenat
  • 12 dl vetemjöl special
  • 2 dl rågsikt
  • 1 dl Vetekli

Gör så här

  1. Rör ut jästen i lite av vattnet

    Tillsätt resten av vattnet samt salt, olivolja och spenat

    Tillsätt mjöl, rågsikt och vetekli och arbeta i maskin eller med elvisp i ca 15 minuter

  2. Låt jäsa i minst en timme

    Forma degen till två limpor lika långa som plåtens långsida, som läggs på bakplåtspappersklädd plåt.

    Låt jäsa i ytterligare 30 minuter

    Värm samtidigt ugnen till 250 °c

  3. Ställ en oöm plåt i botten av ugnen.

    Strö vetemjöl över bröden och snitta dem.

    Sätt in bröden i mitten av ugnen och lägg ett par isbitar i den oömma plåten.

  4. Efter fem minuter, sänk temperaturen till 200 °c

    Efter femton minuter, öppna ugnsluckan och släpp ut ångan.

    Grädda bröden i totalt ca 30 minuter.

    Låt svalna på galler utan bakduk!

tisdag 27 juli 2010

Mina praliner!

Ja, det här är mina praliner! Har mängder med pralinformar som jag utnyttjar alldeles för sällan. Här gjorde jag en superenkel variant där jag smälte mörk choklad, vit choklad och mjölkchoklad. Sen tryckte jag i nötter, torkad frukt och bär i formarna. Enklaste enkla varianten av praliner men supergott!

måndag 26 juli 2010

Blåbärskladdkaka

Jag läste i senaste numret av Baka att man kan äta blåklocka. Ja, man kan ju äta massvis med blomster i sallad och bakverk. Jag tycker jättemycket om blåklockor. Det är en av mina favoritblommor. Ut och plocka blåbär och blommer tänkte jag och så fick det bli och här kommer resultatet:Blåbärskladdkaka med blåklocka!

Ingredienser:
2 ägg
100 g smör
200 g blåbär
3 dl strösocker
1,5 msk vaniljsocker
2 dl mjöl
0,5 dl potatismjöl
ev. lite hackad mörk choklad, kan uteslutas
5 kvistar blåklockor
ev. flytande timjanhonung

-Vispa ägg och strösocker tills det blir luftigt och fluffigt.
-Häll blåbären i en skål med vaniljsockret och kör till mos med en stavmixer.
-Smält smöret.
-Rör ihop äggsmet, blåbär och smör.
-Tillsätt mjöl och potatismjöl.
-Rör till en jämn smet.
-Hacka och tryck i lite bitar mörk choklad i kakan. Går även bra utan.
-Grädda i 200 °c i ca 30 minuter.
-Låt kakan svalna något.
-Garnera med blåklockor och servera med lite flytande timjanhonung och färska blåbär!
-Vaniljglass eller grädde smaksatt med citron passar också alldeles ljuvligt till!

Den blev verkligen så supergod den här kakan. Kraftig smak av blåbär. Jag brukar annars tycka att blåbärskakor typ muffins och sånt smakar alldeles för lite av blåbär. Men så är alltså inte fallet här! Mums!

Staffan gjorde en jättegod apelsinsås på honung och pinjenötter. Men den står sig faktiskt jättebra själv också eftersom den hade en så frisk och god smak!

söndag 25 juli 2010

Bullkalas


Goda nybakade kanelbullar

Timglas Tid: ca 2 timmar
ca 25 st

Ingredienser:

Deg:

  • 25 g jäst för söta degar
  • 75 g smör eller margarin
  • 2 ½ dl mjölk
  • ½ dl socker
  • 1 krm salt
  • 1 tsk malen kardemumma
  • ca 7 dl vetemjöl

Fyllning:

  • 50 g margarin eller smör
  • ½ dl socker
  • 1 tsk kanel

Pensling:

  • 1 ägg

Utrustning du behöver:

  • 25 st bullformar

Gör så här:

Smula ner jästen i en degbunke.

Smält matfettet och tillsätt mjölken och låt det bli fingervarmt, 37 grader.

Rör ut jästen i lite av degvätskan och tillsätt sedan resten. Tillsätt salt, socker och kardemumma och rör om.

Använd gärna elvisp med degkrokar eller hushållsmaskin för att arbeta in allt vetemjöl i degen. Degen ska bli mjuk och smidig. Låt jäsa 30 minuter övertäckt.

Gör fyllningen. Rör ihop matfett, socker och kanel.

Kavla ut degen till en rektangulär platta, ca 20 x 50 cm. Bred på fyllningen och rulla ihop. Skär ca 1 ½ cm tjocka skivor och lägg dem i bullformar med snittytan uppåt. Låt jäsa ca 30 minuter.

Vispa upp ägget med vanlig visp och pensla försiktigt på bullarna (inte trycka hårt). Strö över pärlsocker.

Grädda mitt i ugnen i 225 grader i 8-10 minuter eller i varmluftsugn 200 grader i 10-12 minuter.


Bred ut fyllningen på degen och rulla sedan ihop.


Efter att du rullat ihop degen med fyllningen skär du degen i 1 ½ cm tjocka skivor.


Lägg skivorna med snittytan uppåt i bullformar.

Tips:

Bullarna går bra att frysa! Det går bra att göra dubbel sats (eller fler)!

Variationstips:

Kanelen i fyllningen kan bytas ut mot kardemumma eller vaniljsocker, så blir det kardemummabullar respektive vaniljbullar istället! En annan god fyllning: Blanda ihop 50 g margarin, 2 dl hallon och 200 g mandelmassa (riv mandelmassan med rivjärn).

lördag 24 juli 2010

Polka-co-co


Hittade perfekta utmaningen för mig på den här söta bloggen: Söta saker!
Det är "Månadens sötsak" det handlar om. Månadens sötsak har temat polkagris.

Jag har hittat på ett eget recept som jag kallar Polka-co-co! Det blev gott! Mums!Polka-co-co

Ingredienser:
50 g smör
0,5 dl sirap
2,5 dl florsocker
1 dl strösocker
2 dl sojamjölk vanilj
2 dl polkagrisar
200 gram cocos

Smält vit choklad

Gör så här:
Blanda allt och koka upp i en kastrull. Rör tills karamellerna smält.
Tillsätt kokosen sist och lägg sedan massan i en långpannan. Tryck ut smeten jämt och låt det kallna, gärna i frysen.

Skär kakan i avlånga bitar. Smält vit choklad över ett vattenbad och doppa bitarna. Det kan vara lite rinnigt så se till att täcka ordentligt med choklad

Gör eventuellt målade röda streck med karamellfärg eller ringla över rödfärgad glasyr för att få fram polkakänslan!!!

Staffans födelsedagskalas





Jag gjorde Småkakor, blåbärscupcakes, citron- och kokoskaka med lakritsglasyr, choklad- och banankrämspaj, chokladmousse och jordgubbsmousse. Staffan gjorde nutellatårta och moussetårta!












Lakritsglass

Igår gjorde jag lakritsglass. Jag är så otroligt bra på att göra lakritsglass så det är inte klokt. Jag har gjort massor av glass senaste tiden, men bara för att sen ge bort. Nu är det till mig själv. Jag ska göra en ny glassort varje vecka hela sommaren tror jag! Vad ska bli nästa smak månntro? Några förslag?Här kommer receptet. Kräver glassmaskin för att det ska bli riktigt bra konsistens. Men det kan funka ändå. Gör, ät, njut!

Sandras lakritsglass!
ca 4 portioner


3 dl mjölk
2 dl grädde
50-100 g lakrits (t.ex. karameller, salta fiskar, turkisk peppar, går också byta ut mot andra smaker såsom polkagris, choklad m.m.)
1,5 dl socker
3 äggulor (sen gör man pannkakor eller maränger på vitorna!)

Koka mjölk med grädde godis och hälften av sockret i en kastrull under omrörning. Rör tills godiset smält. Ta kastrullen åt sidan och låt svalna.

Vispa äggulorna porösa med sockret, gärna med elvisp. Häll i lite av lakritsblandningen och fortsätt vispa någon minut. Häll i resten av blandningen och låt kallna helt.

Häll blandningen i glassmaskin och följ maskinens instruktioner. Eller frys i en skål och vispa med 30 minuters mellanrum med elvisp tills glassen frusit.

Aroniasylt

Ja, inte trodde ni väl att jag tänkte följa färdiga recept! Nu har jag hittat på ett själv och det gav en garanterat blå tunga! Gott blev det också. En ganska sträv smak men med en touch av lakrits och choklad som rundar av det hela på ett milt och ljuvt sätt. Den här sylten passar nog fint som marmelad till ostkvällar eller på glass. Varför inte på morgongröten eller på en liten smörgås. Sannerligen blev den fin! Gör!Receptet:

7 dl aroniabär
2 dl vatten
ca 2 dl socker
vaniljsocker efter behag - jag tog ungefär 1 msk
3 bitar riktigt mörk choklad
5 hårda lakritskarameller

- skölj av, rinn av-koka upp bär och vatten på svag värme och låt koka 20 minuter-häll i socker, vanilj, choklad och lakrits.-Mosa bären ordentligt.
-Koka ytterligare 20 minuter.-Smaka av.
-Häll upp i rengjorda små burkar. Sätt på locket direkt och ställ burkarna upp och ner!

Färdigt!

Frukostbröd

Jag bestämde mig för att väcka Staffan med en fantastisk frukost istället för med spindlar och kallt vatten. Så jag bakade någon slags tekakor. Nyttiga så in i bängen! Och till det lite lagrad ost, te, tranbärsjuice och ägg... Mumsigt värre!


Jag gjorde mina frukostbröd såhär:

1 dl grahamsmjöl
1 dl fullkornsdinkelmjöl
2 tsk bakpulver
4 krm ingefära
1 tsk kanel
4 msk kokos
2 krm salt
2 ägg
2 dl filmjölk

Blanda alla torra ingredienser väl och sedan i med resten och gegga ihop tills det är helt finfördelat.

Sedan klickade jag ut fyra klickar på bakplåtspapper och hade dem i mitten av ugnen på ca 225 grader i ungefär en kvart.Kryddningen kommer sig av att Staffan är förtjust i det. Inspiration till receptet har jag fått från Molly!!!

Födelsedagsbak

Min bästa vän Petter fyller 30 år och det ska jag fira ikväll! Jag har bakat så det ryker här hemma. Nu är det packat och klart och i mitt kök ser ut som om någon lekt krig! Fint blev det i alla fall. Eller vad tycker ni?
_____________________________________________________
Morotskake-cupcakes i miniformat!
ca 24 st1,5 dl finrivna morötter
1/4 dl olja
1 dl socker
0,5 dl sojagrädde
1 dl vetemjöl
1/4 tsk salt
0,5 tsk bakpulver
1/2 tsk vaniljsocker
1 tsk kanel
---
Vispa ihop sojagrädde och socker. Rör försiktigt ner de övriga ingredienserna.
Häll smeten i en plastpåse och knyt ihop öppningen. Klipp ett litet hål i ett hörn och spritsa ut lite smet i varje form!

175°c i ca 10 min!

♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

Kraftigt chokladiga minimuffins med en touch av chili!

5 dl vetemjöl
3 ägg
1 1/2 dl kakao
25 g olja
2 dl havremjölk
2 1/2 dl socker
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1 dl mörk choklad (smält)

1/2 finhackad chilifrukt (kan uteslutas)


Sätt ugnen på 200°C. Placera ut ca 50 miniformar eller 12 stora på en plåt/muffinsplåt. Blanda mjöl, kakao, bakpulver och salt. Hacka chokladen i små bitar. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Smält smöret och rör ner i äggsmeten. Tillsätt sedan havremjölk, mjölblandning, chili och den smälta chokladen. Fördela smeten i de små formarna eller i 12 stora pappersformar. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter för de små och ca 16 minuter för de stora. Låt svalna och dekorera!